Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, στην καρδιά της πόλης, θα βρείτε ένα από τα ωραιότερα εθνολογικά μουσεία της χώρας μας. Πρόκειται για το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης, που στόχο έχει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο νεοκλασικό που χτίστηκε το 1899 ως την εξοχική κατοικία του εύπορου Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη από την Αδριανούπολη.
Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς δημιουργήθηκε το 2002 από την Αγγελική Γιαννακίδου με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αντλεί τα έσοδα του από τα μέλη του, τα εισιτήρια και διάφορες χορηγίες.
Το 2005 προτάθηκε για το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων και έλαβε Εύφημη Μνεία για τις παρεμβάσεις του στην τοπική κοινωνία. Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.
Οι ιδρυτές του κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες αντικείμενα από την περιοχή που εξιστορούν πως ζούσαν, τι φορούσαν, με τι απασχολούταν οι πρόγονοι μας από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που είναι στημένο το μουσείο καθώς γίνονται εύκολα κατανοητά αυτά που θέλει να πει και να δείξει στους επισκέπτες.
Το μουσείο έχει αναπτύξει και εκπαιδευτικές δράσεις ενώ φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Ένας από τους στόχους του είναι η δημιουργία πέντε μικρών αγροτικών μουσείων στο νομό Έβρου.
Στον ισόγειο του κτιρίου θα βρείτε ένα καφέ καθώς και ένα εξαιρετικό πωλητήριο αναμνηστικών ειδών, τα περισσότερα φτιαγμένα από λαϊκούς τεχνίτες της περιοχής.

Info…

Στην Αλεξανδρούπολη πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε για τα μέλη του η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments