Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σαν σήμερα κάθε χρόνο, προέκυψαν τα ερωτήματα για το εάν υπάρχουν μουσεία που να σχετίζονται με τις γυναίκες. Οι γυναίκες πολέμησαν πολύ για τα δικαιώματα και για την ισάξια αντιμετώπιση τους από την κοινωνία και μέχρι και σήμερα προσπαθούν να πετύχουν πολλά τα οποία ακόμα τις διακρίνουν από τους άνδρες, κυρίως στον τομέα της εργασίας.
Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν μουσεία που είναι αφιερωμένα στις γυναίκες και ως σκοπό τους έχουν να αναδείξουν την συνεισφορά των γυναικών στις επιστήμες, τις τέχνες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
Ξεκινώντας από το Belmont-Paul Women’s Equality National Monument που βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι αφιερωμένο στο κίνημα της σουφραζέτας και στους αγώνες των γυναικών για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το κτίριο είναι ιστορικό, κλασσικό και συνεπαίρνει τον επισκέπτη διδάσκοντας του την ιστορία.
Ένα επίσης πολύ διάσημο μουσείο που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη είναι το Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art στο Μπρούκλιν. Είναι αφιερωμένο στην τέχνη, την θεωρία και τον ακτιβισμό του φεμινισμού. Είναι ένα σύγχρονο διαδραστικό μουσείο που προσπαθεί να διδάξει την σημασία και την αξία του φεμινισμού στον πολιτισμό και την κοινωνία. Δίνει έμφαση στο φεμινιστικό κίνημα και τον ηγετικό ρόλο που αυτό έχει στην τέχνη εδώ και σαράντα χρόνια. Η αποστολή του είναι να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές για τις πολιτιστικές συνεισφορές του φεμινισμού. Πρωτοκαθεδρία στα μουσεία που σχετίζονται με τις γυναίκες κατέχουν οι ΗΠΑ  το National Museum of Women in the Arts, στην Ουάσινγκτον είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις γυναίκες. Στόχος του είναι να αναδείξει την συνεισφορά των γυναικών στις τέχνες και να προβάλει διάφορα γλυπτά και πίνακες σε μία συλλογή που αριθμεί περισσότερα από 4500 έργα τέχνης, συγκεντρωμένα στο μουσείο από το 1987.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Γυναικείων Μουσείων και τον απολογισμό του 2020 υπάρχουν 96 γυναικεία μουσεία σε όλο τον κόσμο, με 21 από αυτά να είναι virtual. Η Αμερική και η Ευρώπη φιλοξενούν τα περισσότερα από αυτά.
Θλίψη προκαλεί το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα μουσείο σχετικό με τις γυναίκες, ιδίως αν αναλογιστούμε πως στις περισσότερες γειτονικές μας χώρες υπάρχουν πολλά τέτοια μουσεία, στην Τουρκία, στην Αλβανία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Ρουμανία, στην Ιταλία κλπ.
Σήμερα, μετά από πολλούς αγώνες, έχουμε φτάσει στην εποχή που η ισότητα είναι σχεδόν αυτονόητη που την ημέρα της γυναίκας οι γυναίκες λαμβάνουν λουλούδια, αγάπη και θαυμασμό από πολλούς άνδρες αλλά και από άλλες γυναίκες. Όμως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε παραδείγματα γυναικών οι οποίες δεν λαμβάνουν θαυμασμό και αναγνώριση και αντ’ αυτού κακοποιούνται, φαινόμενο που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ας προσπαθήσουμε να πατάξουμε όλοι μαζί αυτό το φαινόμενο, μιλώντας και βοηθώντας τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες που το χρειάζονται. Ο βασικός σκοπός όλων μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου όλοι θα απολαμβάνουν ίσες αξίες και ευκαιρίες, μία κοινωνία αλλαγών και καλών συνθηκών για όλους.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments