Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Πλάκα, μία από τις πιο γνωστές περιοχές της Αθήνας, βρίσκεται στο κέντρο και όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί έχουν εντυπωσιαστεί. Βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και πάνω από το Μοναστηράκι και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός μιας που είναι μία συνοικία η οποία κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα, αφού ήταν το κέντρο των αρχαίων Αθηνών. Σε αυτήν βρίσκονται πολλά από τα δεκάδες μνημεία της πόλης και γι’ αυτό τον λόγο έχει χαρακτηριστεί ως «Συνοικία των Θεών».
Είναι ίσως η μοναδική περιοχή της πόλης που μπορεί κανείς να δει τα σπίτια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι διατηρητέα, με τη μορφή που υπήρχαν και πριν 100 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα όμορφη και θυμίζει κατά έναν περίεργο τρόπο Κυκλάδες και όχι άδικα, αφού κτίστηκε από Αναφιώτες οικοδόμους, το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Αναζητούσαν μία συνοικία να χτίσουν τα σπίτια τους αφού το να αγοράσουν τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο από οικονομικής άποψης.
Σήμερα, τα Αναφιώτικα είναι μία από τις πιο όμορφες και αγαπημένες περιοχές των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της πόλης, αφού κανείς δεν χάνει την ευκαιρία να την επισκεφθεί και να δει από κοντά την ομορφιά της, καθήμενος στα όμορφα χαρακτηριστικά και πολυφωτογραφημένα σκαλοπάτια στα οποία καθ’ όλο το ύψος τους έχουν καφετέριες και μικρά ταβερνάκια. Η περιοχή έχει μυστικούς θησαυρούς κρυμμένους στα στενάκια της τους οποίους εύκολα μπορείς να ανακαλύψεις αν κάνεις μία βόλτα σε αυτά και έχεις λίγο χρόνο και τη διάθεση να «χαθείς» απολαμβάνοντας τα πανέμορφα κλασσικά κτίρια της.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments