Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Τώρα που οι περισσότεροι λόγω κρίσης δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε στα Παρίσια, τα Λονδίνα και τις Πράγες, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε μια από τις πιο συναρπαστικές χώρες του πλανήτη που λέγεται Ελλάδα. Μια χώρα που έχει μαγικές γωνιές γεμάτες συναρπαστική ιστορία, μοναδικές ομορφιές, που κρύβουν πολλές εκπλήξεις.

Μια από αυτές είναι η Αμφίπολη. Την άκουσε όλος ο πλανήτης πριν δυο περίπου χρόνια όταν στον λόφο Καστά αποκαλύφθηκε μέρος ενός μεγαλοπρεπούς ταφικού μνημείου, το οποίο ωστόσο δεν αποκάλυψε ακόμη τα μυστικά του. Θα αργήσουμε πολύ να μάθουμε νέα από το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο καθώς το γελοίο πολιτικό μας σύστημα, αφού το μετέτρεψε σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με όρους ξεκατινιάσματος, τώρα το παράτησε στην τύχη του. Ευτυχώς οι ντόπιοι μας διαβεβαιώνουν ότι φυλάσσεται καλά και περιμένει πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι ανασκαφές προκειμένου να αναδειχθεί και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί τουριστικά.

Ωστόσο η Αμφίπολη που είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου και μπορεί να βλέπει τον Στρυμόνα και από τις δυο πλευρές της, δεν είναι μόνο ο λόφος Καστά. Στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο με εξαιρετικά ιστορικά αξιοθέατα που αποκαλύπτουν εύκολα την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου. Από την προϊστορική περίοδο, την αρχαιοελληνική όταν Αθηναίοι και Σπαρτιάτες έχυναν πολύ αίμα για το ποιος θα την έχει υπό την κατοχή του, την περίοδο των Μακεδόνων όπου ήταν η βάση του μακεδονικού στόλου, των Ρωμαίων που την έκαναν πρωτεύουσα της περιοχής, μέχρι την ερήμωση της τον 8ο αιώνα λόγω των επιδρομών των Σλάβων.

Την επίσκεψη σας να την ξεκινήσετε από το πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται μέσα στον χωριό της Αμφίπολης. Είναι σχετικά μικρό αλλά έχει εντυπωσιακά εκθέματα από όλες τις περιόδους. Στην συνέχεια πηγαίνετε στο αρχαίο γυμνάσιο λίγο έξω από το χωριό. Είναι ένας οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος που σε εντυπωσιάζει. Διπλά από το αρχαίο γυμνάσιο έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια το αρχαίο θέατρο μόνο που δεν έχει ανασκαφεί ακόμη. Λένε πως όταν αυτό γίνει θα αποκαλυφτεί ένα πολύ εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο με θέα στο Στρυμονικό Κόλπο. Οι ντόπιοι λένε πως κάπου εκεί θα πρέπει να υπάρχει και το αρχαίο στάδιο που γυμναζόντουσαν οι μαθητές του γυμνασίου.

Στην άλλη πλευρά του χωριού βρίσκεται ένας ακόμη οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Εκεί θα δείτε μέρος από το τοίχος των επτάμισι χιλιόμετρων που κάποτε προστάτευε την πόλη. Ωστόσο πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η μοναδική στην Ελλάδα αρχαία ξύλινη γέφυρα που κάποτε ένωνε τις δυο πλευρές του Στρυμόνα. Από αυτήν έχουν απομείνει δεκάδες ξύλινοι πάσσαλοι που αποτελούσαν τη βάση της γέφυρας.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και μερικές παλαιοχριστιανικές εκκλησίες. Όλα αυτά σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη που η φύση βάζει τα γιορτινά της χρώματα.

Η επίσκεψη σας θα ολοκληρωθεί στο εντυπωσιακό Λιοντάρι της Αμφίπολης που οι ανασκαφές στο λόφο Καστά αποκάλυψαν άλλη σημασία και ρόλο. Οι επιστήμονες λένε πως κοσμούσε την κορυφή του ταφικού μνημείου στο Λόφο Καστά.

Ωστόσο προσοχή. Εκτός από το αρχαιολογικό μουσείο που λειτουργεί όλο το χρόνο, οι άλλοι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν μόνο την θερινή περίοδο, όταν δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού προσλαμβάνει τους απαραιτήτους εποχικούς αρχαιοφύλακες.

Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολύ ωραίες ταβέρνες για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και να ολοκληρώσετε την μεγάλη σας βόλτα στο καταπληκτικό αρχαιολογικό πάρκο που λέγεται Αμφίπολη.

Info

Η Αμφίπολη απέχει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 100 χιλιόμετρα. Ακολουθήστε την Εγνατία και μόλις περάσετε το Στρυμόνα θα στρίψετε δεξιά. Ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες σε δέκα λεπτά θα είστε στην Αμφίπολη.

 

 

 

 

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments