Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Μία δεδομένη για τις μέρες μας καθημερινή συνήθεια και ανάγκη, μία προσωπική στιγμή της καθημερινότητας μας και θέμα «ταμπού» είναι η τουαλέτα. Πώς όμως, έφτασε η τουαλέτα να αποτελεί μία τόσο εύκολη υπόθεση; Πώς έφτασε να αποτελεί θέμα ιδιωτικότητας ενώ παλαιότερα υπήρχαν κοινές τουαλέτες και οι άνθρωποι καθόντουσαν μαζί και μοιραζόντουσαν μία τόσο προσωπική στιγμή;
Κάποτε η υπόθεση «τουαλέτα» αποτελούσε πολυτέλεια, ενώ σήμερα μία δεδομένη συνθήκη που δεν μπορούμε να διανοηθούμε τις ζωές μας χωρίς αυτήν. Ποιες θα ήταν οι συνθήκες υγιεινής χωρίς τις τουαλέτες;
Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το Μουσείο Τουαλέτας στο Νέο Δελχί της Ινδίας που ιδρύθηκε το 1992. Είναι επισήμως ένα από τα 10 πιο παράξενα μουσεία στον κόσμο αφού κατέχει και σχετικό τίτλο-βραβείο. Το μουσείο είναι φοβερά δημοφιλές στους επισκέπτες που συρρέουν ανά εκατοντάδες.
Συγκεντρώνει περισσότερα από πενήντα εκθέματα από διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και φωτογραφίες, βίντεο και εικόνες που εξηγούν την ιστορία της τουαλέτας. Η ιστορία της τουαλέτας χρονολογείται από το 2500 π.Χ. Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορική αναδρομή και τις διάφορες χρονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και τις διάφορες συνήθειες, τα έθιμα αλλά και τις διάφορες νομοθετικές προσπάθειες που έχουν γίνει παλαιότερα σχετικά με αυτές.
Η συλλογή παρουσιάζει ιδιωτικά αντικείμενα, μπιντέδες και τουαλέτες που χρησιμοποιούνται από το 1145 μ.Χ έως και τη σύγχρονη εποχή. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η συλλογή από διάφορα κείμενα και ποιήματα που έχουν γραφεί για τις τουαλέτες. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για ασημένιες και χρυσές λεκάνες που χρησιμοποιούνταν από τους αυτοκράτορες στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και για τις συνήθειες και τις ιστορικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ασία ανά διάφορες ιστορικές περιόδους. Ακόμα, παρουσιάζει διάφορες πρωτότυπες προσπάθειες, τεχνολογικές εφευρέσεις και αποχετευτικά συστήματα μεγάλης σημασίας.
Το μουσείο επισκέπτονται γιατροί, ανθρωπολόγοι και κοινωνιολόγοι από όλο τον κόσμο καθώς αν και ιδιαίτερα παράξενο αποτελεί πηγή γνώσης της υγιεινής που είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μας, ειδικά την εποχή που διανύουμε.
Το μουσείο παραμένει κλειστό λόγω του covid-19 και αναμένεται να επισκέψει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν ενώ παρέχεται ξενάγηση αλλά και δωρεάν πάρκινγκ.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments