Το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, ο κόσμος της γαστρονομίας και του κρασιού και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, θρηνούμε το θάνατο του αγιορείτη μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού. Έχασε την επώδυνη μάχη με την επάρατη νόσο που τον βασάνιζε τα πέντε τελευταία χρόνια. Ήταν 64 ετών.
Ο πατέρας Επιφάνιος ήταν αυτός που ανέδειξε την μοναστηριακή κουζίνα και διατροφή και την πρόβαλε σε όλο τον κόσμο. Μαγειρεύοντας με αγάπη και πάθος, μπορούσε με τα πιο απλά υλικά να φτιάξει τα πιο νόστιμα φαγητά, κάνοντας τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου να τον θαυμάσουν.
Συμμετείχε πρόθυμα και ακούραστα στις προσπάθειες των τοπικών φορέων της Ανατολικής Χαλκιδικής για την προβολή της τοπικής γαστρονομίας και την τουριστική προώθηση του τόπου. Χάρη σ΄αυτόν, μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού επισκέφτηκαν την Χαλκιδική, προβάλλοντας όχι μόνο τα δημιουργήματα του χαρισματικού αγιορείτη μοναχού, αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.
Θυμόμαστε τον ενθουσιασμό και τα διθυραμβικά σχόλια δεκάδων δημοσιογράφων και μαγείρων στο Λονδίνο, όταν στα πλαίσια αποστολής του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, μαγείρεψε στο εστιατόριο του διάσημου τηλεοπτικού σεφ Jamie Oliver. Στο Παρίσι, Γάλλοι σεφ που δοκίμασαν την περιβόητη χταποδόσουπα του έμειναν άναυδοι.
Θα τον θυμόμαστε όχι μόνο ως έναν καλό μάγειρα και οινοποιό αλλά πάνω από όλα ως έναν καλό άνθρωπο. Και πάντα με την ελληνική σημαία ψηλά…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments