Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Αν και θυμίζει Αφρική βρίσκεται στην Δυτική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ολλανδία. Αναφερόμαστε στο εθνικό πάρκο της χώρας Zuid-Kennemerland που βρίσκεται 40 λεπτά από την πρωτεύουσα Άμστερνταμ.
Από το 1995 που ιδρύθηκε, αποτελεί την εξαιρετική ευκαιρία που έχουν οι Ολλανδοί και οι ξένοι επισκέπτες για επαφή με την φύση και την άγρια ζωή. Το πάρκο που η έκταση του ξεπερνά τα 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί όχι μόνο σε καταπράσινα λιβάδια και δάση, αλλά και σε κυματοειδής αμμόλοφους που θυμίζουν αφρικανική έρημο. Θα περπατήσει στην μεγάλη αμμώδη παραλία στη Βόρεια Θάλασσα ενώ υπάρχει και λίμνη για μπάνιο, ακόμη και τώρα τα χειμώνα όπως είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα που το επισκεφθήκαμε (φώτο).
Επίσης θα έχει την ευκαιρία να δει μερικά από τα 100 είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή, αλλά και δεκάδες είδη ζώων που ζουν και κινούνται ελεύθερα. Ανάμεσα σ΄αυτά, πολλά είδη ελαφιών, κόκκινες αλεπούδες, άλογα και πόνι, βίσονες, σκωτσέζικα βοοειδή Highland με τα μακριά κέρατα και το πυκνό τρίχωμα, ίσως και λύκους.
Το πάρκο που κάθε χρόνο επισκέπτονται πάνω από δυο εκατομμύρια κόσμος, έχει 25 εισόδους ωστόσο στην κεντρική είσοδο του Koevlak, υπάρχει το κέντρο ενημέρωσης Zeeweg. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πληροφορίες για το πάρκο, για τις ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, για αυτές που είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα, να δουν σχετικές εκθέσεις, ενώ για τα παιδιά υπάρχουν ειδική χώροι δημιουργικού και εκπαιδευτικού παιχνιδιού.
Επίσης υπάρχει κατάστημα πώλησης αναμνηστικών ειδών ενώ μπορούν οι επισκέπτες να κλείσουν μια οργανωμένη περιήγηση στο πάρκο με συνοδό.

Info…
Μπορεί κανείς να φτάσει στο πάρκο που όπως προαναφέραμε βρίσκεται 40 λεπτά από το Άμστερνταμ, είτε με το αυτοκίνητο του είτε με τρένο. Η είσοδος είναι δωρεάν πράγμα όχι αυτονόητο στην Ολλανδία…

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments