Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Γύρω στο 2000 πΧ κάνει την εμφάνισή της μια φυλή η οποία στο πέρασμα των αιώνων θα αναπτύξει και θα αποτελέσει έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς του Δυτικού Ημισφαιρίου. Είναι οι Μάγια, ένας ιθαγενής λαός της Κεντρικής Αμερικής που γεωγραφικά καταλάμβαναν τις περιοχές του νοτιοανατολικού Μεξικού και την επαρχία του Γιουκατάν, τη Γουατεμάλα, τη Μπελίζ, καθώς και τις δυτικές περιοχές της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ. Οι Μάγια ανέπτυξαν έναν πλούσιο πολιτισμό σε πολλά επίπεδα.

Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμιδοειδείς ναούς, κατεργαζόταν τον χαλκό και τον χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μία μορφή ιερογλυφικής γραφής, ξεχώρισαν για τις γνώσεις τους στην αστρονομία, έφτιαξαν το γνωστό ημερολόγιο των Μάγια που στην ουσία ήταν ένα τριπλό ιστορικό-πολιτικό-θρησκευτικό ημερολόγιο. Σημαντική επίσης η αρχιτεκτονική τους, αφού έχτισαν επιβλητικές πόλεις και πυραμίδες, ναούς και χώρους λατρείας αλλά και καλλιτέχνησαν ιδιαίτερα κομψά γλυπτά ή ζωγραφιστά σύμβολα. Στα μαθηματικά χρησιμοποιούσαν το εικοσαδικό σύστημα αρίθμησης, ενώ ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματά τους ήταν η γνώση της έννοιας του αριθμού 0. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να καταφέρουν οι ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της φυλής αυτής. Τα κέντρα των μεγάλων πόλεών τους περιλάμβαναν μία ορθογώνια πλατεία, που περιβαλλόταν από τεχνητούς λόφους ή εξέδρες. Στην επίπεδη επιφάνεια των υψηλών πυραμίδων κτιζόταν ναοί.

Ο αρχαιολογικός χώρος Τσίτσεν Ίτσα Chichen Itza…

Ένα από τα πιο σημαντικά και επιβλητικά δημιουργήματα των Μάγια είναι και η Τσίτσεν Ίτσα (Chichen Itza). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό προϊστορικό περιφερειακό διοικητικό κέντρο, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Γιουκατάν σε απόσταση περίπου δύο ωρών από τη Μέριδα. Η ονομασία “Chichen-Itza” προέρχεται από την τοπική διάλεκτο που μεταφράζεται : «Στο στόμιο του φρεατίου του Ίτσα». Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι τοποθετημένο μέσα στην πυκνή ζούγκλα και περιλαμβάνει τη διάσημη Πυραμίδα Ελ Καστίγιο (Ναός του Κουκουλκάν), άλλους ναούς, πλατείες, αστρονομικό παρατηρητήριο, το μεγαλύτερο γήπεδο του αρχαίου παιχνιδιού μπάλας κ.α

Info…
Στη Μέριδα ταξιδέψαμε με το Cosmorama Travel, στo πλαίσιo ενός fam trip που οργάνωσε το συγκεκριμένο γραφείο, αφού ειδικεύεται στην οργάνωση εκδρομών και στο Μεξικό. Οι διάφορες εκδρομικές προτάσεις προς τα εκεί συνδυάζονται και με Ονδούρα-Γουατεμάλα, ενώ περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα και επίσκεψη στη Μέριδα.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments