Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς η Πάτρα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, στην κάτω και την πάνω πόλη, μεγάλες σκάλες κατασκευάστηκαν για να διευκολύνουν την πρόσβαση. Δεν το γνωρίζουν πολλοί αυτό και εκπλήσσονται όταν για πρώτη φορά επισκέπτονται την όμορφη πρωτεύουσα της Αχαΐας και τις αντικρίζουν.
Σε μια άλλη χώρα θα αποτελούσαν από τα σημαντικότερα κομμάτια στην τουριστική βιτρίνα της πόλης και θα τις πρόσεχαν σαν τα μάτια τους.
Θα ήταν τοπόσημα πρώτης γραμμής καθώς αποτελούν μέρος της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και μεγάλη τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες καθώς προσδίδουν στην πόλη εικόνα από κινηματογραφικό σκηνικό.
Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο αυτό, όπως οι σκάλες στην Πιάτσα ντι Σπάνια στη Ρώμη ή οι σκάλες Ποτέμκιν στην Οδησσό που αποτελούν το πιο ιστορικό σύμβολο της ουκρανικής πόλης. Δυστυχώς όχι στη χώρα μας που ο καθημερινός πολιτισμός απέχει πολύ από το να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι περισσότερες σκάλες στην Πάτρα δείχνουν να είναι αφημένες στην τύχη τους, προδομένες από τις βάρβαρες συμπεριφορές συμπλεγματικών ανθρώπων, αν και εκτός από την πρακτική τους συνεισφορά στην διευκόλυνση της πρόσβασης, έχουν ενεργό ρόλο και σε σημαντικές υποθέσεις της πόλης όπως το καρναβάλι.
Οι πρώτες σκάλες στην Πάτρα, κατασκευάστηκαν το 1873. Ήταν οι Σκάλες Πατρέως που ενώνουν την Πατρέως με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και έχουν 93 σκαλοπάτια. Άλλες μεγάλης κλίμακας σκάλες που ενώνουν την πάνω με την κάτω πόλη είναι οι Σκάλες Παντανάσσης (από το 1881), οι Σκάλες Γεροκωστοπούλου (1886), οι σκάλες Αγίου Νικολάου (1934) που είναι οι μεγαλύτερες καθώς διαθέτουν 193 σκαλοπάτια και ενώνουν την οδό Αγίου Νικολάου με το Κάστρο της πόλης και οι Σκάλες Τριών Ναυάρχων (1934). Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερης κλίμακας. Όλες εκτός των άλλων προσφέρουν καταπληκτική θέα της πόλης και του ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος.

Info…
Στην Πάτρα βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NeTT. Συνδιοργανωτής ήταν η εταιρεία Media Suite που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments