Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μικρά εκκλησάκια σε τοποθεσίες απόμακρες και δύσκολες βρίσκονται διάσπαρτα στην Ελλάδα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των περιηγητών και των προσκηνιτών. Τα δημιούργησε η βαθιά πίστη κάποιων ανθρώπων, κάποιο τάμα ή ένα θαύμα.
Ένα από αυτά βρίσκεται σφηνωμένο ανάμεσα σε πανύψηλα βράχια που το προστατεύουν, στην παραλία του Αϊ Σώστη στις ακτές της Ηπείρου και ατενίζει το Ιόνιο Πέλαγος.
Πλέοντας βόρεια από την Πάργα, σε απόσταση 20 λεπτών, βλέπεις μια ελληνική σημαία να προεξέχει ανάμεσα στους μεγάλους βράχους και στη συνέχεια διακρίνονται κάποιες κατασκευές. Πρόκειται για το εκκλησάκι Αϊ Σώστη, χτισμένο ανάμεσα στους βράχους, σχεδόν αθέατο από μακριά.
Η πρόσβαση από τη στεριά είναι δύσκολη γι΄αυτό και ευκολότερο να το επισκεφτεί κανείς είναι με πλεούμενο από τη θάλασσα. Σκαλοπάτια λαξεμένα στον βράχο σε ανεβάζουν στον Αϊ Σώστη ο οποίος γιόρτασε πριν μερικές μέρες, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Εκεί βρίσκεται και το «Φραγκοπήδημα», ένας ψηλός βράχος που το 1814 πήδηξε από εκεί τμήμα της γαλλικής φρουράς κυνηγημένο από τους στρατιώτες του Αλή Πασά.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments