Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

 

Εδώ και μήνες οι τουριστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, παλεύουν με αβεβαιότητες και ανατροπές, ανασφάλειες και δυσκολίες. Στην πραγματικότητα είναι ευνουχισμένες από κυβερνητικές αποφάσεις που καθημερινά ανατρέπουν τα πάντα «εδώ και τώρα» και αφαιρούν τη δυνατότητα για προγραμματισμό, δηλαδή τη βασική προϋπόθεση για να υπάρξει οργανωμένος τουρισμός.
Για παράδειγμα δείτε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες με τη Βρετανία. Η ξαφνική της απόφαση να βάλει σε καραντίνα εφτά ελληνικά νησιά, δημιούργησε μια απίστευτη αναστάτωση αυτές τις μέρες σε χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες και τα τουριστικά γραφεία απ΄όπου αγόρασαν τα πακέτα τους. Χιλιάδες εκδρομείς διέκοψαν άρον άρον τις διακοπές τους και τρέχουν να προλάβουν να επιστρέψουν στη χώρα τους μέχρι αύριο Πέμπτη, καθώς αν επιστρέψουν αργότερα τους περιμείνει 14ημερη καραντίνα. Οι tour operators ακύρωσαν τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις τους για τα νησιά αυτά, καθώς ποιος θα πάει διακοπές σε ένα μέρος όταν στην επιστροφή τον περιμένει η καραντίνα; Ωστόσο αυτές οι ακυρώσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες κλπ) σημαίνει τεράστια αναστάτωση και κόστος.
Και ενώ οι υγειονομικές αρχές οι οποίες υπαγορεύουν τις κυβερνητικές αποφάσεις δεν φαίνεται να νοιάζονται για την λειτουργία του τουριστικού τομέα, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να το καταλαβαίνει. Έτσι εδώ και μέρες καλεί τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τον συντονισμό τους στα διασυνοριακά ταξίδια και να αποκαταστήσουν την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η ανάγκη για συνεχή έλεγχο COVID-19 είναι προβλέψιμη και σύμφωνα με το άρθρο 24 του κώδικα συνόρων της ζώνης Σένγκεν, πρέπει να συντονιστούν τυχόν σχετικοί περιορισμοί στα σύνορα.
Ωστόσο «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» καθώς από τη μέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να συντονιστούν, κάποια ανακοίνωσαν περισσότερες αιφνιδιαστικές αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων, επιβολή περιορισμών και καραντίνας.
Αυτό αφαιρεί από τον ταξιδιωτικό τομέα την δυνατότητα του προγραμματισμού, δηλαδή την δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments