Κείμενο: Άρης Βαρταλάς Φωτογραφίες: Ιωάννης Γ. Παπαϊωάννου

Όχι δεν κόβουμε το βουνό στη μέση, το μόνο που θέλουμε, να δούμε την πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας αγναντεύοντας με το αετίσιο μάτι τις ομορφιές που για πολλούς είναι άγνωστα.
Τα Πιέρια ή αλλιώς η κατοικία των οι εννέα Πιερίδων Μουσών, προστάτιδες της ποίησης και μουσικής, σε μαγεύουν ακόμη και σήμερα με τα καλοζωγραφισμένα τοπία, τα απέραντα δάση τους. Πλούσια χλωρίδα με φυλλοβόλα δάση – Οξυάς – Βελανιδιάς & Καστανιάς, σου θυμίζουν πως υπάρχει χώρος αποδράσεων και δραστηριοτήτων για εκείνους που ψάχνονται. Μάλιστα για την Θεσσαλονίκη που απέχει μιάμιση ώρα, θεωρείτε προάστιο πάρκο.
Κάθε μέσο έχει πρόσβαση παντού μέσω Κατερίνης – Βεροίας και Κοζάνης από Βελβεντό ή Σέρβια μέσω Καστανιάς αλλά και από το Λιβάδι Λάρισας.
Αφού σκαρφαλώσεις με άνεση στην υψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο 2188μ, (υπάρχουν παντού καλοδιατηρημένοι αγροτικοί δρόμοι και σε όλα τα χωριά ασφαλτοστρωμένοι), αντικρίζεις πιάτο τον κάμπο της Κοζάνης που διαρρέεται από τον Αλιάκμονα ποταμό, με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.
Χωριά σκαρφαλωμένα με απέραντη θέα, είναι τα μπαλκόνια της Δυτικής Μακεδονίας, Άγ. Κυριακή, Άγ. Μερκούριος, Καστανιά, Καταφύγι, Παλαιογράτσανο, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε αεροπλάνο, αλλά και την δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες με λέσχες αυτοκινητιστών – μοτοσικλετιστών & ποδηλατών να τα επισκέπτονται τακτικά και τελευταία αρκετοί περιπατητικοί σύλλογοι να διοργανώνουν ημερήσιες αποδράσεις.
Κάποια στάνταρ αθλητικά γεγονότα να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα αεροπτερισμού που διεξάγεται κάθε Τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου με κατάβαση από τις πλαγιές της Καστανιάς πάνω από τα Σέρβια.
Μοναστήρια: Μονή Αγ. Βαρβάρας Μπλασιά – Ιερά μονή Αγ. Νεκταρίου – Ιερά μονή Αγ. Αντωνίου Σιάπκας και το καταφύγιο άγριας ζωής Αβουζιανής, είναι σημεία που επίσης μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να θαυμάσει την αρμονία της φύσης και της κατάνυξης.
Τα κρυστάλλινα νερά που κατηφορίζουν, δημιουργούν καταρράκτες (τον ποιο φημισμένο του Σκεπασμένου) και πολλά ρυάκια που προσφέρουν δροσιά ποτίζοντας τον έφορο κάμπο του Βελβεντού με τα εξαίρετα κρασιά και τα φημισμένα ροδάκινα.
Η γαστρονομία στην περιοχή έχει φτάσει σε ανώτερα επίπεδα με γνωστούς σεφ που μένουν μόνιμα στην περιοχή να δημιουργούν εξαίρετα εδέσματα και ποιοτικά πιάτα από τοπικά υλικά.
Υπάρχουν αρκετά καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες για όλες τις δραστηριότητες.
Ας αφήσουμε τις φωτογραφίες να μας δείξουν όλα τα παραπάνω.
Καλή περιήγηση – ξενάγηση.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments