Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Του Αγίου Νικολάου σήμερα και χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν, με την ευχή του χρόνου όλο αυτό που ζούμε να αποτελεί μια κακή ανάμνηση.
Ως προστάτης των ναυτικών, οι περισσότερες εκκλησίες και προσκυνήματα του Αγίου βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, ωστόσο εμείς σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μια εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται πάνω σε βουνό και μάλιστα δεν γιορτάζει σήμερα.
Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο του Βουνού, ένα μικρό μοναστήρι – προσευχητάριο που βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή του Αριστοτελικού όρους, στην Ανατολική Χαλκιδική, 40 λεπτά δρόμος από το κοντινό χωριό Στρατωνίκη.
Κτίστηκε από κατοίκους της Στρατωνίκης όταν σε προηγούμενους αιώνες μετακόμισαν στα ορεινά για να προφυλαχτούν από τις επιδρομές των πειρατών. Η ιστορία του συνδέετε και με την ανεύρεση της εικόνας του Αγίου, εικόνα του 6μχ αιώνα.
Ακόμη και αν δεν έχετε στενή επαφή με την εκκλησία και τους Αγίους της, αξίζει τον κόπο να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο του Βουνού, καθώς η τοποθεσία προφέρει μαγευτική θέα προς τον Ακάνθιο Κόλπο και την χερσόνησο του Άθωνα.
Τα τελευταία χρόνια δέχεται και πολλούς ξένους επισκέπτες από τις ομόδοξες βαλκανικές χώρες, αλλά και Γερμανούς, ακόμη και Λιβανέζους που το συνδυάζουν με επίσκεψη στην κοντινή Αγία Βαρβάρα που αποτελεί εξέχουσα μορφή στην εκκλησία του Λιβάνου.
Πολλές επισκέψεις θρησκευτικών γκρουπ συνδυάζονται με φαγητό στην βεράντα του μοναστηριού που προσφέρει συγκλονιστική θέα.
Ο μοναδικός καλόγερος του μοναστηριού, ο πατέρας Θεόφιλος, υποδέχεται όλο τον κόσμο φιλόξενα και τους διηγείται την ιστορία του μοναστηριού.
Ο Άγιος Νικόλαος του Βουνού δεν γιορτάζει σήμερα του Αγίου Νικολάου, αλλά στην επέτειο της ανακομιδής του λειψάνου που γιορτάζεται κάθε άνοιξη, στις 19 προς 20 Μαΐου. Τότε ένα πανηγύρι πραγματοποιείται στο μοναστήρι όπου οι κάτοικοι της Στρατωνίκης ανεβάζουν την ιστορική εικόνα που όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Στρατωνίκη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments