Κείμενο – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Αν σε βγάλει ο δρόμος στην Καρδίτσα, μπορείς να δεις, να κάνεις και να εντυπωσιαστείς από πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που είχες εξ αρχής κατά νου.
Η Καρδίτσα, μία από τις γνωστότερες θεσσαλικές πόλεις, αν και είναι προσεγμένη δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά παρόλο που έχει προοπτικές κυρίως όσον αφορά τον ποδηλατικό τουρισμό.
Μόλις φτάνεις συναντάς εκατοντάδες ποδήλατα γεγονός που σε εντυπωσιάζει για τα δεδομένα της χώρας μας. Σε δεύτερο χρόνο αντιλαμβάνεσαι ότι η ύπαρξη του ποδηλάτου στην Καρδίτσα είναι εξίσου σημαντική με αυτήν του αυτοκινήτου αποτελώντας πρότυπο σε εθνικό επίπεδο στη χρήση του ποδηλάτου. Οι κάτοικοι της πόλης είναι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) 38χιλιάδες και τα ποδήλατα της πόλης είναι περίπου 34 χιλιάδες.
Αν και η ύπαρξη του ποδηλάτου σε τόσο μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τάση της εποχής», η Καρδίτσα έρχεται να το διαψεύσει καθώς από τον προηγούμενο κιόλας αιώνα προτιμά τη χρήση ποδηλάτου πριν καλά καλά καθιερωθεί το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς. Οι κάτοικοι της πόλης, ακόμη κι όταν απέκτησαν αυτοκίνητα δεν εγκατέλειψαν τα ποδήλατα τους τα οποία άλλωστε έχουν τη συνήθεια να τα κληροδοτούν από πατέρα σε γιο.
Το ποδήλατο για τους Καρδιτσιώτες αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους, γι’ αυτόν τον λόγο και τα αφήνουν ελεύθερα σε όλα τα σημεία της πόλης, ίσως διότι κανείς δεν χρειάζεται να κλέψει ένα ποδήλατο, αφού έχει το δικό του!
Ταξιδιωτικά, οι εικόνες της Καρδίτσας και του Άμστερνταμ μπορεί να διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αν αναλογιστούμε τα τοπία ή την αρχιτεκτονική αλλά στο κομμάτι του ποδηλάτου παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα.
Ο Δήμος Καρδίτσας ενισχύει την χρήση ποδηλάτων δημιουργώντας ποδηλατοδρόμους, συντηρώντας τους ήδη υπάρχοντες αλλά και εγκαθιστώντας σταθμούς μικροεπισκευής ποδηλάτων με σκοπό τη μείωση της κυκλοφορίας και των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Ο ποδηλατικός τουρισμός που στην χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, έχει πρόσφορο έδαφος στην Καρδίτσα, με κατοίκους οι οποίοι είναι εδώ και δεκαετίες μυημένοι στην κουλτούρα του ποδηλάτου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments