Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Περπατώντας στους δρόμους της Τρίγλιας, ένα χαρακτηρισμένο παραδοσιακό χωριό στις όχθες της Προποντίδας στην Τουρκία, συναντάμε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο μάλλον αταίριαστο με τα χαμηλά σπίτια που το περιβάλουν. Είναι το παλιό ελληνικό σχολείο μας λέει ο ξεναγός μας.
Πριν το 1922, η Τρίγλια ήταν ένα κεφαλοχώρι με προκομμένους κατοίκους και έντονη οικονομική δραστηριότητα. Τότε κατοικούσαν έξι χιλιάδες χριστιανοί και μόλις πεντακόσιοι μουσουλμάνοι. Μεταξύ άλλων σπουδαίων, ήταν η γενέτειρα του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης ο οποίος ίδρυσε το σχολείο με δωρεές των ντόπιων που κυριαρχούσαν στην οικονομική ζωή του τόπου. Ήταν ένα μεγαλοπρεπές πολυώροφο κτίριο που παρόμοιο του εκείνη την εποχή μόνο σε μεγάλες πόλεις θα περίμενες να συναντήσεις.
Μετά την καταστροφή του 1922, το ελληνικό σχολείο έγινε ορφανοτροφείο, μετά και πάλι σχολείο και μετά εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου. Πρόσφατα ο τοπικός Δήμος το αναστήλωσε και το ανακαίνισε πλήρως για να στεγαστεί εκεί πανεπιστημιακή σχολή.
Μπαίνουμε μέσα. Μεγάλες ψηλοτάβανες και άνετες αίθουσες με ξύλινα πατώματα. Έχεις την αίσθηση πως το παλιό ελληνικό σχολείο λειτουργεί ακόμη και ότι σε λίγο θα χτυπήσει το κουδούνι και οι μαθητές θα ξεχυθούν χαρούμενοι στους άνετους διαδρόμους.
Κάποιες αίθουσες λειτουργούν σήμερα ως εκθετήριο – μουσείο. Ένα παλιό πιάνο του 1857, ένα πικ απ, ένα ραδιόφωνο, παραδοσιακά ρούχα και χειροτεχνήματα και κυρίως παλιές φωτογραφίες. Αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μαθητές της τάξης και τους δασκάλους τους. Μπλε ποδιές με λευκά γιακαδάκια για κορίτσια και αγόρια. Που να ξέραν οι μικροί μαθητές τι θα βίωναν κάποια χρόνια αργότερα.
Σε μια άλλη αίθουσα, βλέπουμε μια συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας που καταγγέλλει τη βία κατά των γυναικών. Περιλαμβάνει τα πορτραίτα 99 γυναικών από την Τουρκία και στην οποία είχαμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτηση.
Το παλιό ελληνικό σχολείο, οι εκκλησίες, τα παλιά σπίτια και πολλά άλλα είναι αυτά που μαρτυρούν την παρουσία και την ιστορία των Ελλήνων, που κάποτε κυριαρχούσαν πληθυσμιακά και οικονομικά σ΄αυτά τα χωριά πέριξ της Προύσας και μας καλούν να τα επισκεφτούμε και να τα στηρίξουμε.
Θυμίζουμε πως από το 2019, κάθε Γενάρη πραγματοποιείται στην Τρίγλια παρουσία του Πατριάρχη, το έθιμο του αγιασμού των υδάτων και της ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα, όπως πριν από εκατό περίπου χρόνια. Μια απίστευτα συγκλονιστική τελετή…
 
Info…
 
Στην Τρίγλια και την ευρύτερη περιοχή πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού, που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Dimaki Travel, σε συνεργασία με την Ένωση για την τουριστική προβολή της περιοχής.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments