Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Στον Νέο Μαρμαρά, τον όμορφο οικισμό στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, η κίνηση το  βράδυ του Σαββάτου ήταν σχετικά ήσυχη. Ήταν η δεύτερη μέρα των επιπλέον περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν και στη Χαλκιδική από την πολιτική προστασία, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο, αν και ιδιαίτερα πιεστικό, φαίνεται να τηρήθηκε με τις συνήθεις εξαιρέσεις. Στις κεντρικές περιοχές του Μαρμαρά, σχεδόν όλοι φορούσαν μάσκα, ελάχιστοι κάτω από τη μύτη. Στις παρυφές του οικισμού όπου ο κόσμος ήταν ελάχιστος, η εικόνα ήταν αντίστροφη.
Μετά από ένα έντονο τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου, η εικόνα έδειχνε αυτό που όλοι ανέμεναν. Ότι δηλαδή η φετινή τουριστική περίοδος στη Βόρεια Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί όταν τελειώσουν οι διακοπές των Ελλήνων, δηλαδή τη βδομάδα μετά τον δεκαπενταύγουστο.
Όπως μας είπε ιδιοκτήτης καταλύματος στο Μαρμαρά, «δεν είχαμε πολλές ακυρώσεις εξαιτίας των επιπλέον μέτρων αλλά έτσι και αλλιώς δεν είχαμε κρατήσεις παρά ελάχιστες. Τι να ακυρωθεί όταν δεν υπάρχουν κρατήσεις;»
Διαφορετικά είναι η αίσθηση ιδιοκτήτη χώρου εστίασης στο κέντρο του Μαρμαρά. Όπως μας είπε «ελπίζαμε πως θα είχαμε ένα ακόμη καλό σαββατοκύριακο, αλλά λόγω των μέτρων είναι υποτονικό καθώς δεν ήρθαν οι Έλληνες εκδρομείς του σαββατοκύριακου. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα από τα κανάλια και κάποια σάιτ μας έκανε ζημιά».
Γεγονός πάντως είναι πως η Χαλκιδική είναι αυτή την περίοδο έτσι όπως όλοι την αναπολούσαν αλλά κανείς δεν ήθελε να συμβεί με αυτό τον τρόπο. Μια περιοχή ήσυχη, ανθρώπινη, χωρίς την πολυκοσμία που δημιουργεί δυσφορία, δηλαδή πανέμορφη.
Και επειδή το καλοκαίρι δεν τελείωσε, είναι εκεί και περιμένει για λίγο ακόμη να τη ζήσετε έτσι όπως την αναπολούσατε, καθώς από του χρόνου όλοι εύχονται να επανέλθει στους συνηθισμένους ρυθμούς…
Όσο για τη μάσκα, μην σας φοβίζει, είναι το τελευταίο εμπόδιο. Επί της ουσίας τη φοράς για να φτάσεις από το αυτοκίνητο σου στην παραλία, τι φοράς όταν κάνεις βόλτα μέσα σε έναν οικισμό και τη βγάζεις όταν κάθεσαι για καφέ, ποτό ή φαγητό. Πολύ κακό για το τίποτε…
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments