Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς λόγω των περιορισμών δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, θυμόμαστε παλαιότερα ταξίδια και περιμένουμε τη μέρα που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα…
Στο Δουβλίνο, την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, η ζωή εξαρτάται κυρίως από τις διαθέσεις του καιρού. Δυστυχώς για τους Δουβλινέζους, ο καιρός είναι πολύ παιχνιδιάρης και με κακές διαθέσεις, καθώς αλλάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές τη μέρα και συνήθως είναι βροχερός.
Έτσι τον πετύχαμε και εμείς όταν βρεθήκαμε εκεί πριν δύο χρόνια, καθώς και τις τρεις μέρες του ταξιδιού μας έβρεχε συνεχώς. Ακόμη και έτσι το Δουβλίνο είναι πανέμορφο. Τα χρώματα που κυριαρχούν στην πόλη είναι δυο. Οι αποχρώσεις του κόκκινου στα κτίρια και το πράσινο σε δρόμους, αυλές, πλατείες, πάρκα και οποιοδήποτε διαθέσιμο χώρο. Το πράσινο κυριαρχεί παντού και δεν είναι τυχαία το εθνικό χρώμα της χώρας. Με τόσες βροχές…
Η βόλτα μας υπό βροχή περιορίστηκε κυρίως στο Τεμπλ Μπαρ (Temble bar) το παλιό κομμάτι της πόλης που σήμερα αποτελεί το κέντρο της νυχτερινής και της τουριστικής ζωής. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, χώρους αναψυχής, καταστήματα αναμνηστικών ειδών και κυρίως πολλές παραδοσιακές ιλρανδέζικες παμπ, οι περισσότερες με ζωντανή μουσική. Το κόστος μιας μικρής μπίρας σε ποτήρι είναι 4.5 ευρώ και μιας κανονικής μπίρας εννέα ευρώ. Καθημερινά εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, κυρίως τουρίστες, ενώ Παρασκευή και Σάββατο βράδυ γίνεται ο μεγάλος χαμός. Παραδοσιακές ιρλανδέζικες παμπ υπάρχουν παντού στο Δουβλίνο και εντυπωσιάζουν με την εξωτερική πολύχρωμη εμφάνιση τους και στολισμό. Μοιάζουν περισσότερο σαν ιστορικοί χώροι καθώς στεγάζονται σε παλαιά κτίρια και είναι διακοσμημένες με αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Η παράδοση των παμπ παραμένει αναλλοίωτη εδώ και αιώνες.
Μια ενδιαφέρουσα βόλτα είναι στην παραποτάμια ζώνη της πόλης που είναι επιμελώς αξιοποιημένη και προσφέρεται για περίπατο και ξεκούραση. Ο ποταμός Λίφεϋ διασχίζει την πόλη και το κέντρο της αναπτύσσεται και στις δυο πλευρές του. Με εθνικό χρώμα της χώρας το πράσινο δεν είναι τυχαίο πως τα νερά του έχουν και αυτά μια πράσινη απόχρωση.
Με την βροχή όπως να πέφτει ασταμάτητα την περπατήσαμε στα γρήγορα.
Δεν πειράζει. Την άλλη φορά ίσως να είμαστε τυχεροί και δεν βρέχει…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments