Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα περισσότερα ελληνικά γκρουπ που κατευθύνονται προς τη Σόφια κάνουν μια παράκαμψη για να επισκεφτούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια των Βαλκανίων και σίγουρα το πιο ιστορικό και φημισμένο της Βουλγαρίας. Πρόκειται για το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, γνωστό και απλά ως Μοναστήρι της Ρίλα. Ιδρύθηκε από τον ερημίτη Ιωάννη (Ιβάν) της Ρίλα (876 – 946 μ.Χ.) και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου εννέα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.147 μέτρων στην ομώνυμη οροσειρά και περιβάλλεται από δάσος.
Στην πραγματικότητα η Μονή χτίστηκε από τους μαθητές του Αγίου Ιωάννη, καθώς ο ερημίτης ζούσε σε μια σπηλιά κοντά στο μοναστήρι, χωρίς υλικά αγαθά. Τα λείψανά του φυλάσσονται στη μονή.
Από το 1983 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή που αποτελείται από τον κεντρικό ναό, από παρεκκλήσια, από 300 κελιά, βοηθητικούς χώρους και έναν πενταώροφο πύργο (ο Πύργος του Χρέλια 1334 – 1335) που χρησίμευε για την άμυνα των μοναχών από τις πολλές επιδρομές που έχει δεχτεί στο πέρασμα των αιώνων.
Η κεντρική εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική με πέντε μολύβδινους τρούλους, που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και δεσπόζει στο κέντρο της Μονής. Έχει εντυπωσιακή αγιογράφηση όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της. Δεξιά και αριστερά πριν την είσοδο, οι αγιογραφίες περιγράφουν τη κόλαση σύμφωνα με τη φαντασία του αγιογράφου.
Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο κατασκευής, το μοναστήρι έτυχε μεγάλης υποστήριξης από τους εκάστοτε ηγεμόνες της Βουλγαρίας που έδωσαν χρήματα για την αναστήλωση και την επέκταση του.
Ωστόσο η αναστήλωση του 15ου αιώνα, έγινε με χρήματα που έδωσε μεταξύ άλλων η ελληνοσερβίδα Μάρα Μπράνκοβιτς, κόρη της Ειρήνης Κατακουζηνού, από τη βυζαντινή αυτοκρατορική οικογένεια των Κατακουζηνών και του Γεωργίου Μπράνκοβιτς, ηγεμόνα της Σερβίας. Αν και το 1435 την πάντρεψαν με τον σουλτάνο Μουράτ Β΄ και πήρε το όνομα Βαλιντέ Χανούμ, διατήρησε την ορθόδοξη πίστη της.
Η είσοδος στο μοναστήρι είναι δωρεάν. Ωστόσο για να μπείτε στο μουσείο της Μονής, στην γκαλερί και τον Πύργο θα χρειαστεί να πληρώσετε εισιτήριο.
Εντυπωσιακή είναι και η κουζίνα της Μονής με τα τεράστια μαγειρικά σκεύη καθώς στην εποχή της ακμής της τάιζε καθημερινά πάνω από 500 άτομα.
Πέριξ της Μονής έχει αναπτυχθεί οικισμός που θα βρείτε καταστήματα αναμνηστικών ειδών, κάτι να φάτε, μικρά καταλύματα κλπ.
Η απόσταση από την εθνική οδό που συνδέει τη Σόφια με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι 30 χιλιόμετρα. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη διαδρομή μέσα στην φύση και εντυπωσιακά τοπία, δίπλα στο ποτάμι. Μεταξύ άλλων συναντάς προσκυνήματα της Βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά και ιχθυοτροφία πέστροφας, καθώς οι ταβέρνες της περιοχής φημίζονται για την πέστροφα τους.
Η απόσταση από την πρωτεύουσα Σόφια είναι 117 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 233 χιλιόμετρα.

Info…
Στη μοναστήρι της Ρίλα πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Mentor Travel Specialists που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στις οδικές εκδρομές στη Βουλγαρία καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments