Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Θα μπορούσε να είναι το South Beach της Μεσογείου. Τα South Beach είναι η πιο τουριστική περιοχή στο Μαϊάμι στη Φλόριντα , που διακρίνεται για τα εξαιρετικά art deco κτίρια τoυ, που τόσα πολλά μαζί δε θα βρεις σε καμία άλλη πόλη του κόσμου.
Αμέσως μετά είναι το Λακκί στη Λέρο, που βρίσκεται στον μυχό του φυσικού λιμανιού, που κάποτε οι Ιταλοί κατακτητές είχαν διαμορφώσει ως την μεγαλύτερη ναυτική τους βάση στα Δωδεκάνησα.
Το Λακκί χτίστηκε από τους Ιταλούς τη δεκαετία του 1930 ως μια νέα πρότυπη πόλη που ονομάστηκε Portolago. Οι περισσότεροι κάτοικοι του ήταν από τον ιταλικό στρατό.
Η πόλη σχεδιάστηκε από κορυφαίους Ιταλούς αρχιτέκτονες της εποχής, τον Ροντόλφο Πετράκο και τον Αρμάντο Μπερναμπίτι, σε μια ακατοίκητη περιοχή γεμάτη έλη. Η ρυμοτομία του Portolago ήταν και παραμένει ζηλευτή, με άνετους δρόμους και πλατείες και προικίστηκε με εντυπωσιακά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε στυλ art deco.
Το 1947 οι Ιταλοί έφυγαν και η Λέρος περιήλθε στην Ελλάδα. Το Portolago μετονομάστηκε σε Λακκί και αφέθηκε στην τύχη του. Πολλά από τα κτίρια που δημιούργησαν οι Ιταλοί είναι και σήμερα παρατημένα να ρημάζουν. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει και γίνονται προσπάθειες το Λακκί να χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Σε μια άλλη χώρα το Λακκί θα ήταν ένα κόσμημα. Θα ήταν μια πόλη με λάμψη. Όλα τα ιστορικά κτίρια θα είχαν αναγεννηθεί και θα αποκτούσαν δεύτερη ζωή. Η Ελλάδα, που οι περισσότερες πόλεις της είναι ένα συνονθύλευμα άσχημων κτιρίων, θα αποκτούσε ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό κόσμημα, σημείο αναφοράς σε όλη τη Μεσόγειο.
Αλλά όπως τα βασιλικά κτίρια στην Ελλάδα αφέθηκαν στην τύχη τους να ρημάζουν επειδή ήταν βασιλικά, έτσι αφέθηκαν και στο Λακκί καθώς ήταν δημιουργήματα της ιταλικής φασιστικής αρχιτεκτονικής.
Όπου κυριαρχούν οι παρωχημένες ιδεοληψίες βασιλεύει η μιζέρια…

Info…

Στη Λέρο πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Silver Holidays, που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments