Κείμενο- φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Στην ομορφιά και γραφικότητα των Ελληνικών νησιών υποκλίνεται ολόκληρη η υφήλιος. Στην Τήνο αυτή η ομορφιά των κάτασπρων, ασβεστωμένων σπιτιών με τα λιθόστρωτα δρομάκια αποκτά άλλη αισθητική μέσα από την μακραίωνη παράδοση της τηνιακής μαρμαροτεχνίας. Το πολύτιμο υλικό, που βγαίνει από τα σπλάχνα του νησιού, στολίζει όλα τα χωριά με μικρά και μεγάλα μαρμάρινα έργα τέχνης να ξεπροβάλλουν σε κάθε μας βήμα.
Ο Φαλατάδος, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Τήνου, μόλις 11 χλμ. βόρεια από τη Χώρα, δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Στο οδοιπορικό μας στο χωριό ανακαλύψαμε και θαυμάσαμε την τηνιακή μαστοριά του μαρμάρου στις εισόδους των σπιτιών, στις παραστάσεις των υπέρθυρων πάνω από τις πόρτες, στις κρήνες, στην επιβλητική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη-Αγίας Τριάδας. Οι Φαλαταδιανοί νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς η ανεύρεση της Αγίας εικόνας της Μεγαλόχαρης έγινε από τον εθελοντή Φαλαταδιανό εργάτη Δημ. Βλάσση στις 30 Ιανουαρίου του 1823. Μάλιστα, μαρμάρινη αναπαράσταση του γεγονότος της εύρεσης κοσμεί την είσοδο του ναού του Αγίου Ιωάννη-Αγίας Τριάδας (φωτο).
Ο Φαλατάδος φημίζεται για το ρακί του. Κάθε Σεπτέμβρη –υπό κανονικές συνθήκες- διοργανώνεται το Ραζικιό, γιορτή αφιερωμένη στο ρακί.
Στον Φαλατάδο βρίσκεται και το ‘Σπίτι του Σκίτσου’, ένα από τα ελάχιστα μουσεία, αφιερωμένα στην πολιτική γελοιογραφία παγκοσμίως, που δημιούργησαν οι σκιτσογράφοι αδελφοί Κώστας και Βασίλης Μητρόπουλος, για το οποίο έκαναν αφιέρωμα τα Omorfa Taxidia πριν λίγο καιρό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments