Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς η Ρόδος είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς, όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Έλληνες, ένα από τα σημεία που νησιού που βλέπει τους επισκέπτες να αυξάνουν κατακόρυφα το καλοκαίρι είναι οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας. Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα βόρεια από το Φαληράκι και σε μας τους Έλληνες έγιναν γνωστές όταν εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την δημοφιλή ταινία “Το Δόλωμα” με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα καθώς από τους βράχους ανέβλυζε κόκκινο νερό που είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο οργανωμένες εγκαταστάσεις χρίστηκαν μόλις το 1929 από τους Ιταλούς που τότε είχαν υπό την κατοχή τους τη Ρόδο. Το νερό που αναβλύζει οι ντόπιοι το ονομάζουν και “Τσιλλόνερο” καθώς έχει καθαρτικές ιδιότητες και σε στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα.

Σήμερα οι πηγές της Καλλιθέας είναι ένας οργανωμένος τουριστικός χώρος. Περιλαμβάνει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, καφέ με καταπληκτική θέα στον όρμο, καθώς και το όμορφο κτίσμα των πηγών που έχτισαν οι Ιταλοί. Το κτίριο που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, σχεδίασε ο Ιταλός Πέτριο Λομπάρντι και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα της εποχής εκείνης. Τα ψηφιδωτά του είναι πανέμορφα.

Στο κτίριο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων περιοδικές εκθέσεις. Θα δείτε έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα της ταινίας “το Δόλωμα” αλλά και από “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” που τότε πρωταγωνιστούσε το μισό Χόλιγουντ. Επίσης θα δείτε παλιές φωτογραφίες ντόπιων που πριν πολλές δεκαετίες φωτογραφήθηκαν στις πηγές καθώς και πως ήταν το κτίριο πριν αναπαλαιωθεί.

Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ, το καλοκαίρι είναι ανοικτά μέχρι τις 9μμ και αν πάτε με αυτοκίνητο υπάρχει μεγάλο πάρκινγκ. Από την πόλη της Ρόδου απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.

 

 

 

 

 

 

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar