Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο στο Ζαγόρι, σε μια απόσταση που άνετα την κάνεις με τα πόδια έχοντας δεξιά σου τους επιβλητικούς Πύργους της Αστράκας, θα συναντήσετε αριστερά τις περιβόητες κολυμπήθρες, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Για την ακρίβεια θα πρέπει να βγείτε από το δρόμο και να ακολουθήσετε ένα πέτρινο μονοπάτι για να φτάσετε σ΄αυτές (υπάρχει σχετική σηματοδότηση και η απόσταση είναι μικρή).
Πρόκειται για το φυσικό υπαίθριο κολυμβητήριο της περιοχής, καθώς μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκοβού, γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες. Κοντολογίς πρόκειται για αλλεπάλληλες πέτρινες λιμνούλες κατά μήκος του ποταμού. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν και “οβίρες”.
Την δεκαετία του εξήντα, οι κάτοικοι του Παπίγκου κατασκεύασαν ένα φράγμα δημιουργώντας μια ακόμη μεγαλύτερη λεκάνη για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια. Το τοπίο συμπληρώνουν μικροί καταρράκτες που δημιουργούν εικόνες ειδυλλιακές.
Ωστόσο αυτό που κάνει τους επισκέπτες να λατρέψουν τις κολυμπήθρες, δεν είναι μόνο το φωτογραφικό τοπίο, αλλά οι εμπειρίες που χαρίζουν απλόχερα. Και αυτό γιατί τις επισκέπτονται το καλοκαίρι εκατοντάδες κόσμου για να κάνουν βουτιές στα δροσερά νερά του Ρογκοβού που λιμάζουν στις κοιλότητες. Αρκεί να υπάρχουν νερά, καθώς τελευταία με την κλιματική αλλαγή λιγοστεύουν όλο και περισσότερο.

Info…
Στο Μεγάλο Πάπιγκο πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο των Ιωαννίνων Bikewise Travel και ο ξενώνας Villa Zagori.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments