Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το χθεσινό μας ταξιδιωτικό αφιέρωμα αφορούσε στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, την μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα, βρίσκεται η μικρότερη παλαιά εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που ολοκληρώθηκε το 1843, στη θέση όπου θεωρείται ότι μαρτύρησε ο Άγιος.
Ακριβώς δίπλα από την παλαιά εκκλησία, μέσα σε θολωτή σπηλιά, βρίσκεται η πηγή της Δήμητρας, ένας αρχαιολογικός χώρος με θρησκευτική αξία μέχρι στις μέρες μας.
Πριν επικρατήσει ο χριστιανισμός, η πηγή αυτή ήταν αφιερωμένη στη θεά της γονιμότητας, τη Δήμητρα και λειτουργούσε ως μαντείο. Από την αρχαιότητα, η παράδοση ήθελε την πηγή να έχει θαυματουργό νερό, και να θεραπεύει τους αρρώστους. Η παράδοση συνεχίστηκε και μετά την επικράτηση του χριστιανισμού, καθώς ο Άγιος Ανδρέας, που μαρτύρησε δίπλα στην πηγή, ταυτίστηκε στη συνείδηση των χριστιανών με την θεραπεία των αρρώστων. Η θρησκεία μπορεί να αλλάζει αλλά η πίστη έχει συνέχεια…
Σήμερα λειτουργεί ως αγίασμα και την επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου. Αν και ονομάζεται «το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα», οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως «η πηγή της Δήμητρας».

 

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments