Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τουριστική ατραξιόν έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας, χαρακτηρισμένος ως εθνικό πάρκο.
Κάθε μέρα δυο ξύλινα καΐκια, η Κατερίνα και η Λένια, αναχωρούν από το λιμάνι της Πρέβεζας για μια μίνι κρουαζιέρα στον Αμβρακικό, όπου μεταξύ άλλων οι τουρίστες θα δουν και τα παιχνιδιάρικα δελφίνια του. Μάλιστα όπως ισχυρίζονται τα πληρώματα των δυο σκαφών, η συνάντηση με τα δελφίνια είναι εγγυημένη.
Πράγματι, μετά από μια ώρα πλεύσης και αφού πρώτα περάσαμε ανάμεσα από τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα δελφίνια κάνουν την εμφάνιση τους δίπλα από τα σκάφη, σκορπώντας ενθουσιασμό στους τουρίστες που αντικρίζουν αυτό το εκπληκτικό θέαμα. Σχεδόν μισή ώρα τα δελφίνια κινήθηκαν παράλληλα με τα σκάφη, κάνοντας τις φωτογραφικές να πάρουν φωτιά.
Αυτό το απίθανο οικοσύστημα του Αμβρακικού με τις 24 λιμνοθάλασσες και τις εκβολές τριών ποταμών, μπορείς να δεις επίσης θαλάσσιες χελώνες, σαλάχια, αλλά και σπάνια πουλιά.
Ο Αμβρακικός είναι επίσης γνωστός για τα αλιεύματα του, για τα οποία επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι έχουν αυξημένη διατροφική αξία. Η σαρδέλα, ο κέφαλος «πετάλι», οι γαρίδες (γάμπαρη) και η κουτσομούρα, είναι απίστευτης νοστιμιάς όταν τα δοκιμάσετε στις ταβέρνες και τα ουζερί της Πρέβεζας.
Κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας, θα ενημερωθείτε και για τις δυο ιστορικές ναυμαχείς που έγιναν εκεί, ναυμαχίες που αν είχαν διαφορετική έκβαση θα άλλαζαν τον ρου της ιστορίας.
Η πρώτη είναι γνωστή ως Ναυμαχία του Ακτίου. Συνέβη στις 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ. ανάμεσα στον Οκταβιανό από τη μια πλευρά και τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα από την άλλη. Η ναυμαχία κρίθηκε όταν η Κλεοπάτρα, εντελώς ξαφνικά, πήρε τα πλοία της και αποχώρησε αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον Μάρκο Αντώνιο, που έτρεξε από πίσω της.
Η δεύτερη είναι γνώστη ως η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 μεταξύ του οθωμανικού στόλου, υπό τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, και του ενωμένου στόλου του Ιερού Συνασπισμού (Lega Santa) των χριστιανικών χωρών, η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄, υπό τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.
Ωστόσο οι ευρωπαίοι είχαν τα δικά τους θέματα μεταξύ τους και την κρίσιμη στιγμή ο Ντόρια εγκατέλειψε με τα πλοία του το πεδίο της μάχης, κωφεύοντας στις εκκλήσεις των Βενετών, των Μαλτέζων και των παπικών διοικητών να συνεχίσουν τον αγώνα.
Η τρίωρη κρουαζιέρα περιλαμβάνει επίσης βουτιές στην όμορφη παραλία Παναγιά της Βόνιτσας, πριν επιστρέψει και πάλι στο λιμάνι της Πρέβεζας.

Info…
Στον Αμβρακικό και την ευρύτερη περιοχή πήγαμε στα πλαίσια fam trip που διοργάνωσε για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου η εταιρεία Encore, που μεταξύ άλλων ασχολείται με την προώθηση και προβολή τουριστικών προορισμών.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments