Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Εδώ και χρόνια, η Σκιάθος φιγουράρει στην τοπ κατηγορία των πιο δημοφιλών ελληνικών προορισμών του καλοκαιριού. Όχι άδικα καθώς το καταπράσινο νησί είναι πανέμορφο, με ξακουστές παραλίες και την Χώρα, την πρωτεύουσα του, που προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες.
Η Χώρα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι περίπου πέντε χιλιάδες που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Εκεί φτάνουν καθημερινά τα καράβια από το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και το Μαντούδι (Εύβοια) γεμάτα από τουρίστες και προμήθειες.
Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό χτισμένο γύρω από το λιμάνι με σπίτια απλά, μικρά και τα περισσότερα λευκά. Η ατμόσφαιρα είναι κοσμοπολίτικη και ιδιαιτέρα νεανική.
Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης της Σκιάθου (Χώρα) είναι αφιερωμένος στον πιο διάσημο γόνο της, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, «τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων». Εκεί βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο με την ευθύνη του Δήμου. Είσοδος δυο ευρώ. (Θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση)
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραλιακή ζώνη της Χώρας πέριξ του λιμανιού, στην οποία υπάρχουν δεκάδες καταστήματα υγειονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Το ίδιο και μέσα στη Χώρα, στα στενά σοκάκια, τα οποία έχουν κατακλυστεί από καταστήματα υψηλής αισθητικής.
Μπροστά στη Χώρα υπάρχει το Μπούρτζι, μια κατάφυτη νησίδα που ενώνεται με τη στεριά. Εκεί υπάρχουν τα απομεινάρια ενετικού κάστρου του 13ου αιώνα, που προστάτευε τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Σήμερα φιλοξενεί το πολιτιστικό κέντρο της νησιού στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης της Σκιάθου που ιδρύθηκε το 2015.
Το Μπούρτζι είναι μια καλή τοποθεσία για να καθίσετε στα παγκάκια κάτω από τα πεύκα, να χαλαρώσετε και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της Χώρας.
Όπως προαναφέραμε η πόλη της Σκιάθου αποτελεί το κέντρο του νησιού. Αν και σήμερα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα διασκορπισμένα στο νησί, ένας μεγάλος αριθμός καταλυμάτων βρίσκεται μέσα στη Χώρα. Από εκεί μπορείτε να εκδράμετε καθημερνά για τις διάσημες και μη παραλίες του νησιού, όπως η βοτσαλωτή παραλία Λαλάρια, οι διάσημες Κουκουναριές, η Μπανάνα μπητς και τόσες άλλες.
Από το λιμάνι αναχωρούν πολλά καραβάκια για διάφορες παραλίες του νησιού ή και γειτονικών νησιών, ενώ σε πολλές μπορείτε να φτάσετε με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Ως νεανικό νησί που κατακλύζεται από μαθητές και φοιτητές μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, η Χώρα έχει έντονη νυχτερινή ζωή για όλα τα γούστα.

Info…

Στη Σκιάθο φτάνεις με αεροπλάνο μέσω Αθηνών, και με πλοίο από Βόλο, Θεσσαλονίκη και Μαντούδι.
Εμείς πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Mentor Travel Specialists στα πλαίσια ενός fam trip. Το συγκεκριμένο γραφείο της Θεσσαλονίκης ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό, έχοντας από νωρίς εξασφαλίσει δωμάτια στα καταλύματα και ξενοδοχεία του νησιού, καθώς φέτος οι διαθεσιμότητες είναι μικρές για την ελληνική αγορά λόγω της μεγάλης ζήτησης από το εξωτερικό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments