Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Αν και πρόκειται για το εθνικό φυτό του Νεπάλ, διατηρεί το ελληνικό του όνομα. Το Ροδόδεντρο (Rhododendron) των Ιμαλαΐων, είναι ένα πανέμορφο φυτό με εντυπωσιακά άνθη που ποικίλουν στο χρώμα, από λευκό έως και βαθύ κόκκινο. Το συναντήσαμε σε υψόμετρο 1700-3300μ. στα Ιμαλάια, βόρεια από την πρωτεύουσα Κατμαντού.
Προτού το δούμε, κάθε πεζοπόρος, ντόπιος ή ξένος που συναντούσαμε, μας μιλούσε με θαυμασμό για αυτό το πανέμορφο φυτό που αλλάζει το τοπίο. Τι και αν έχεις τα γιγαντιαία βουνά να στέκονται τριγύρω με κορυφές άνω των 7000 μέτρων, τι και αν έχει καταρράκτες δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων ψηλούς, τη διαφορά σε όλα τα τοπία την έκαναν τα φημισμένα Ροδόδενδρα.
Κάποια από τα χίλια και πλέον είδη Ροδόδεντρου είναι τοξικά. Από κάποια άλλα παράγεται αρωματικό τσάι ή μαύρο τσάι σε συνδυασμό με τα πέταλα του άνθους. Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Φλάβιος στη Χίο και τη Λέσβο.

Info…

Το Νεπάλ επισκεφθήκαμε τον προηγούμενο μήνα. Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις από την Ελλάδα, είναι με την αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Turkish συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την πρωτεύουσα Κατμαντού τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Περισσότερο Νεπάλ προσεχώς…

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments