Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Η Cambrils  είναι μια παραθαλάσσια πόλη και δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, τοποθετημένη στην επαρχία της Ταραγόνα στην Καταλονία, στην Ισπανία. Βρίσκεται σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης. Είναι σχεδόν “κολλημένη” με την άλλη τουριστική πόλη το Salou. Για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς, αυτά τα δύο θέρετρα εξυπηρετούνται από το περιφερειακό αεροδρόμιο του Reus, το οποίο είναι σαφώς μικρότερο και με λιγότερη κίνηση από αυτό της Βαρκελώνης. Κάποια Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται κυρίως σε σχολικές ή εκδρομές ηλικιωμένων, όπως το Travel Factory, χρησιμοποιούν αυτό το αεροδρόμιο με ναυλωμένες εποχιακές πτήσεις, ενώ διαμένουν στην Cambrils ή το Salou.

 Η αρχή της ιστορία της Cambrils εντοπίζεται στην προϊστορική εποχή, ενώ η ακμή έρχεται τη ρωμαϊκή περίοδο και συνεχίζεται το μεσαίωνα. Η στρατηγική της θέση, την καθιστά σημαντικό οδικό εμπορικό σημείο διέλευσης, αλλά συγχρόνως πολύ καλές είναι και οι  θαλάσσιες συνδέσεις. Το Δεκέμβριο του 1640 σε σύγκρουση με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας η πόλη πολιορκείται και θανατώνονται οι περισσότεροι υπερασπιστές της πόλης, αν και συνθηκολόγησαν. Από το 18ο αιώνα αρχίζει και πάλι η ανάπτυξη με την εγκατάσταση κυρίως ψαράδων, κατασκευάζεται λιμάνι, ανοίγεται σιδηροδρομική γραμμή, λειτουργούν ναυπηγεία, εργοστάσια, με αποτέλεσμα  το 1950 να έρχονται στην περιοχή όλο και περισσότεροι εσωτερικοί μετανάστες.

Η τουριστική βιομηχανία κάνει τη δειλή της εμφάνιση στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αφού το αλιευτικό, γεωργικό  και βιομηχανικό υπόβαθρο, αντικαθίσταται από σημαντικές τουριστικές υποδομές. Βασικός στόχος να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες Ισπανοί και ξένοι τουρίστες, ώστε να απολαύσουν τον μεσογειακό ήλιο και την τεράστια αμμουδερή παραλία. Όσο για τα νερά ας μην είμαστε άδικοι, διότι δεν λένε πολλά και ως γνωστόν ” σαν τη Χαλκιδική πουθενά…”

 Σήμερα, αυτό το πρώην ψαροχώρι αποτελεί ένα εξαιρετικά παράδειγμα υγιούς τουριστικής ανάπτυξης, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ποιότητας. Ένα υπόδειγμα τάξης και περιποίησης των κοινόχρηστων χώρων, με τα πάντα καθαρά και τακτοποιημένα, καλαίσθητους κάδους ανακύκλωσης κ.α. Τόσο στο κομμάτι της αμμουδιάς και της παραλιακής ζώνης με ευρύχωρα σημεία για περίπατο, ποδηλασία, όσο και στους χώρους αναψυχής για καφέ, ψώνια και φαγητό. Επιπλέον, τόσο η Cambrils όσο και το Salou ( έστω και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς) λειτουργούν σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, προσελκύοντας χιλιάδες Ισπανούς και ξένους τουρίστες από προγράμματα τύπου “Κοινωνικού Τουρισμού” ηλικιωμένων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments