Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Σε υψόμετρο 1.250 μέτρων βρίσκεται το χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, στην Πέλλα, πολύ κοντά στα σύνορα Ελλάδος- Βόρειας Μακεδονίας. Απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο δημοφιλές στους τουρίστες. Το χωριό, κατά τη δεκαετία του 1980 ερήμωσε καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι του μετεγκαταστάθηκαν σε ένα χωριό σε χαμηλότερο υψόμετρο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Στη συνέχεια, φυσιολάτρες και επιχειρηματίες αγόρασαν γη με πρωταρχικό σκοπό τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών, όμως στη συνέχεια και με την καθοριστική συμβολή του χιονοδρομικού το χωριό, οδηγήθηκε στην σημερινή του «ιδιότητα» ως ένας από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς. Είναι η Αράχοβα της Βόρειας Ελλάδας.
Από το 1992 έχει χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός» και πράγματι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με μία πρώτη ματιά κατά την άφιξη εκεί. Λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινα και ξύλινα σπίτια παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής που όλα μοιάζουν μεταξύ τους με κεραμοσκεπές, γραφικές ταβερνούλες και καφετέριες και ένα τοπίο ορεινό που εισπνέεις καθαρό αέρα. Στην πλατεία, υπάρχουν πάγκοι με χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με συνηθισμένες και πιο σπάνιες γεύσεις, για όλα τα γούστα που αξίζει να αγοράσει κανείς. Επίσης, ένα από τα πιο διάσημα τοπικά προϊόντα της Πέλλας είναι η σάλτσα πάπρικας σε γλυκιά και καυτερή εκδοχή που γίνεται ανάρπαστη λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της και της ιδιαίτερης γεύσης της.
Ηρεμία, όμορφη θέα, παραδοσιακή κουζίνα, καθαρό οξυγόνο, ωραία σπίτια, γραφικότητα και αυθεντικότητα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Παλαιού Αγίου Αθανασίου που τον καθιστούν έναν από τους πιο δημοφιλείς και πιο όμορφους χειμερινούς προορισμούς αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments