Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ο θάνατος του διακεκριμένου αρχαιολόγου Δημήτρη Παντερμαλή, έφερε πιο ψηλά στην επικαιρότητα το Δίον, το οποίο ο ίδιος ανάδειξε από την δεκαετία του εβδομήντα.
Δεν πρόκειται για έναν ακόμη αρχαιολογικό χώρο αλλά πρωτίστως για ένα αρχαιολογικό πάρκο παγκόσμιας εμβέλειας, στο οποίο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή όχι μόνο με την ιστορία αλλά και με την φύση.
Βρίσκεται στην Πιερία, στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου μεταξύ της Κατερίνης και του Λιτοχώρου, πολύ κοντά στην εθνική οδό. Εκεί για πολλούς αιώνες ήταν η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Άκμασε στη διάρκεια των ελληνιστικών αλλά και των Ρωμαϊκών χρόνων.
Σήμερα είναι ένα οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο 1500 στρεμμάτων. Ο επισκέπτης εισέρχεται σε μια καταπράσινη περιοχή με πλούσια βλάστηση, πολλά φυλλοβόλα δέντρα και φυτά και μικρές λίμνες που σχηματίζονται από πηγές στις οποίες θα δείτε ακόμη και βίδρες. Εντός του χώρου κυλάει ο ποταμός Βαφύρας, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν πλωτός και συνέδεε την πόλη του Δίου με τη θάλασσα.
Ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές μέσα από αυτό το επιβλητικό τοπίο θα συναντήσετε αρχαιότητες από διάφορες περιόδους της ιστορίας.
Από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης είναι ο λιθόστρωτος κεντρικός δρόμος που διασχίζει την πόλη με συνολικό μήκος 670 μέτρα. Έξω από τα τείχη της πόλης, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τα ιερά του Δίου, όπως το τέμενος του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Δήμητρας, το ιερό του Ασκληπιού, το ιερό του Διός Υψίστου και το ιερό της Ίσιδας
Θα δείτε επίσης το ελληνιστικό και το ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο. Το ελληνιστικό θέατρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου τώρα το φθινόπωρο είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς τα χρώματα της φύσης είναι πιο έντονα και ταιριάζουν απόλυτα με τους θησαυρούς που βρίσκονται ανάμεσα της. Χρειάζεται όμως να αφιερώσετε μερικές ώρες και να φοράτε άνετα παπούτσια γιατί θα περπατήσετε αρκετά. Θα διαβείτε μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα και φυτά, υπερυψωμένες γέφυρες και τους κεντρικούς λιθόστρωτους δρόμους της αρχαίας πόλης που κάποτε περπάτησαν σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας, ανάμεσα στις οποίες και ο Μέγας Αλέξανδρος που έμεινε εννέα μέρες με το στρατό του στην ιερή πόλη, κάνοντας θυσίες στους θεούς πριν αναχωρήσει για την μεγάλη του εκστρατεία.
Περισσότερα για το αρχαίο Δίον θα δείτε στο αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο σημερινό χωριό Δίον, πολύ κοντά στο αρχαιολογικό πάρκο.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments