Ο Κιρκιντζές (Şirince), το χωριό της συγγραφέως Διδώ Σωτηρίου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη Σελτζούκ (Selçuk) της επαρχίας της Σμύρνης στην Τουρκία, ανακηρύχθηκε ως ένα από τα «Καλύτερα Τουριστικά Χωριά του Κόσμου για το 2023» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). Ο Κιρκιντζές, μια καταπράσινη όαση σε μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της πανέμορφης ακτογραμμής του Αιγαίου, ξεχωρίζει για τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία του.
Ο Κιρκιντζές, το χωρίο αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό από το διήγημα της Διδώ Σωτηρίου ”Ματωμένα Χώματα.” κουβαλά ιστορία αιώνων. Ένας δαιδαλώδης ορεινός δρόμος οδηγεί στον οικισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Ο Κιρκιντζές αποτελείται από πανέμορφες κατοικίες χτισμένες στις πλαγιές, καθεμιά εκ των οποίων είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή θέα και να δεσμεύει φυσικό φως. Ο οικισμός περιβάλλεται από οπωρώνες, ελαιώνες και αμπελώνες, καλλιέργειες που στηρίζουν βιοποριστικά την κοινότητα και χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων της εδώ και αιώνες.
Εκτός από τη φυσική ομορφιά του, ο Κιρκιντζές έχει γίνει γνωστός και για τα λικέρ φρούτων, που παρασκευάζονται σχεδόν από όλα τα φρούτα τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ένας αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών επιλέγει το χωριό για να απολαύσει γαλήνια Σαββατοκύριακα μακριά από την πόλη. Πολλά από τα πέτρινα αρχοντικά του χωριού έχουν μετατραπεί σε άνετα boutique ξενοδοχεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώνουν δίπλα στο τζάκι. Παράλληλα, τα εστιατόρια που σερβίρουν αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και τα υπέροχα λικέρ φρούτων του Κιρκιντζέ έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Στην καρδιά των πολιτισμών της Γης…

Ο Κιρκιντζές προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε πολλά εντυπωσιακά αρχαία μνημεία. Απέχει μόλις 8 χλμ. από το Σελτζούκ, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και 12 χλμ. από την αρχαία πόλη της Εφέσου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαιότητας, που κατοικήθηκε για περίπου 9.000 χρόνια, αρχής γενομένης από την προϊστορική περίοδο, και στη συνέχεια κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την εποχή των Πριγκιπάτων και την οθωμανική περίοδο. Γύρω από την Έφεσο υπάρχουν μοναδικά κτίρια καθώς και τέχνεργα από την παλαιοχριστιανική περίοδο, όπως τα ιερά παρεκκλήσια του Οίκου της Παναγίας, η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Σπήλαιο των Επτά Κοιμωμένων.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments