Η πόλη Bam βρίσκεται στο Ιράν στην έρημο Ναστ-Ε-Λουτ και σε απόσταση διακοσίων περίπου χιλιομέτρων από την πόλη Κερμάν. Σήμερα είναι μια ακατοίκητη και απομονωμένη πολιτεία κτισμένη εξ ολοκλήρου με πλίνθους, ενώ θεωρείται ως το μεγαλύτερο πλίνθινο κτιριακό συγκρότημα στον κόσμο. Την πόλη περιστοιχίζουν αρκετά καλοδιατηρημένα ψηλά τείχη.
Η Bam σπάνια έζησε περιόδους ηρεμίας και ησυχίας. Αυτή η οχυρωμένη ακρόπολη του ισλαμικού κόσμου καταλήφθηκε τον 7ο αιώνα μΧ από τους Άραβες, ακολούθησαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι αλλά και οι Αφγανοί. Για αιώνες αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο στο “δρόμο του Μεταξιού”. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από τη φύση το 2003 με τον καταστροφικό σεισμό, ενώ οι προσπάθειες αναστήλωσής της συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Η Βam ασκεί μια παράξενη και απόκοσμη γοητεία, ειδικά στον ταξιδιώτη-επισκέπτη που ψάχνει αυτό το κάτι διαφορετικό στις αναζητήσεις του, αφού κυριολεκτικά νομίζεις πως ο χρόνος πάγωσε ή γύρισε πίσω.
Σήμερα η Bam συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αλλά και του πολιτιστικού της πλούτου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments