Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα έχουν αποκαλέσει οι Μαλδίβες της Ελλάδος, οι Σεϋχέλλες, ακόμη και Μπαχάμες της Ελλάδος, χαρακτηρισμοί μάλλον υπερβολικοί. Αυτό δεν σημαίνει πως τα Λιχαδονήσια ή Λιχάδες, δεν είναι εξίσου και περισσότερο όμορφα αλλά με εντελώς ελληνικά χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από εφτά νησάκια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στη Λιχάδα και αποτελούν ένα από τα τουριστικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Εύβοιας.
Προέκυψαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από 26 αιώνες με τα σημάδια της να είναι ορατά ακόμη και σήμερα στις ακτές των νησιών, όπου η λάβα δημιούργησε διάφορους σχηματισμούς. Τα νησιά είναι κατάφυτα κυρίως με χαμηλή βλάστηση αλλά και ελαιόδεντρα, πεύκα κλπ. Πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά να τα περικυκλώνουν, αλλού βαθύ μπλε και αλλού γαλαζοπράσινα.
Τα Λιχαδονήσια είναι ακατοίκητα. Για την ακρίβεια οι μόνοι κάτοικοι τους είναι μια οικογένεια από φώκιες μονάχους μονάχους που μετακόμισαν εκεί από την κοντινή Αλόννησο. Δεν πολυδίνουν σημασία στους τουρίστες που φτάνουν εκεί με τα σκάφη, καθώς άφοβα ασχολούνται με τα δικά τους και τίποτε δεν τις αποσπά την προσοχή.
Το νησάκι Μεγάλη Στρογγυλή πιθανολογείται πως είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Στην κορυφή του υπάρχει φάρος που λειτουργεί ακόμη και σήμερα με ηλιακή ενέργεια, χωρίς την παρουσία φαροφύλακα. Στο ίδιο νησί σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου αλλά και ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Γρηγορίου.
Το μεγαλύτερο Λιχαδονήσι είναι η Μανολιά και μέχρι πριν από 55 περίπου χρόνια υπήρχε οικισμός με περίπου 50 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με το ψάρεμα. Ωστόσο χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν. Σήμερα υπάρχουν τα απομεινάρια από τα πέτρινα σπίτια και την εκκλησία του οικισμού, που μαρτυρούν το παρελθόν του.
Στη Μανολιά βρίσκεται η μοναδική οργανωμένη παραλία του συμπλέγματος με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αναψυκτήριο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνδέετε με καραβάκια με τον κοντινό οικισμό Κάβο στην Εύβοια κάθε 20 λεπτά. Καθώς η παραλία είναι μικρή και οι ομπρέλες δεν είναι απεριόριστες, φροντίστε να πάτε νωρίς για να βρείτε μια καλή θέση.
Από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου Λιχάδας στην Εύβοια, ξεκινούν καθημερνά περιηγήσεις στα Λιχαδονήσια με καραβάκια, όπως επίσης και από τα απέναντι Καμένα Βούρλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλεύση ανάμεσα στα νησιά πριν καταλήξουν στην οργανωμένη παραλία για μπάνιο.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments