Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Τaxidia

Πολύ πριν κάνουν διάσημη τη Σκιάθο οι πανέμορφες παραλίες της, όπως τα Λαλάρια, οι Κουκουναριές και η Μπανάνα Μπητς, το Mamma Mia και ο Ντάνος από το Survivor, την έκανε διάσημη ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το πιο διάσημο τέκνο της, από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων», «η κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη.
Γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου 1851, έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα και επέστρεψε στο νησί για να πεθάνει άρρωστος στις 3 Ιανουαρίου 1911 σε ηλικία εξήντα ετών.
Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, εργάστηκε στην Αθήνα ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, ενώ έκανε και μεταφράσεις έργων από τα Γαλλικά και Αγγλικά, γλώσσες που έμαθε μόνος του.
Ως άνθρωπος ήταν απόκοσμος, μοναχικός, ολιγαρκής, χωρίς διόλου να νοιάζεται για τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα δεν νοιάζονταν ούτε για την τύχη των έργων του όταν παρέδιδε τα χειρόγραφα και μετά. Λες και άφηνε την ίδια τη ζωή να φροντίσει για το έργο και το όνομα του.
Εν ζωή περιφρονήθηκε και κατακρίθηκε από τους σύγχρονους του, ωστόσο μετά το θάνατο του ήρθε η μεγάλη αναγνώριση. Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες ενώ για πολλούς εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον με το έργο του έχει ο ταπεινός χαρακτήρας και η ζωή του.
Τα γράφουμε όλα αυτά καθώς στη Σκιάθο, το σπίτι όπου γεννήθηκε και πέθανε είναι σήμερα μουσείο αφιερωμένο σ΄αυτόν. Βρίσκεται λίγα μέτρα από τον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας της Σκιάθου που φέρει το όνομα του, μπροστά σε μια μικρή πανέμορφη γραφική πλατεία που επίσης φέρει το όνομα του.
Εκεί θα δείτε τους χώρους που έζησε τα παιδικά του χρόνια με την εννιαμελή οικογένεια του, και τα τελευταία χρόνια της ζωή του. Θα δείτε επίσης προσωπικά του αντικείμενα και χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις των έργων του, έργα του μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες, ενώ μπορείτε να αγοράσετε βιβλία του. Κοντολογίς μια επίσκεψη στο σπίτι μουσείο του Παπαδιαμάντη, ίσως να αποτελέσει για σας μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε και να ψάξετε λίγο καλύτερα αυτό το τεράστιο κεφάλαιο των ελληνικών γραμμάτων.

Info…

Το σπίτι – μουσείο του Παπαδιαμάντη λειτουργεί με την φροντίδα του τοπικού Δήμου. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8:30πμ ως 2:30μμ και από 4:30μμ έως 8:30μμ. Το βασικό εισιτήριο κοστίζει μόλις δυο ευρώ και περιλαμβάνει και ξενάγηση.
Στη Σκιάθο πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Mentor Travel Specialists που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο προορισμό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments