Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι αλήθεια πως μια πόλη που δίνει χώρο στους πεζούς και στα ποδήλατα, γίνεται πιο φιλική και πιο ελκυστική όχι μόνο για τους κατοίκους της αλλά και τους επισκέπτες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στη Λάρισα, που τα τελευταία χρόνια με μια σειρά πεζοδρομήσεων και τη δημιουργία μεγάλου δικτύου ποδηλατοδρόμων που συνεχώς επεκτείνεται, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τη γνωρίσουν είτε με τα πόδια είτε πάνω σε ένα ποδήλατο. Ανεμπόδιστα και χωρίς να κινδυνεύουν.
Με ιστορία χιλιάδων ετών η Λάρισα είναι διάσπαρτη από μνημεία που μαρτυρούν την πλούσια διαδρομή της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Υπάρχουν μνημεία από όλες τις περιόδους της ιστορίας. Ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά καθώς και αυτά από τη νεότερη ιστορία της πόλης. Όλα είναι φροντισμένα ενώ κάποια βρίσκονται σε φάση αναστήλωσης.
Ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας από την κεντρική πλατεία της πόλης (επίσημα ονομάζεται πλατεία δημάρχου Μιχαήλ Σάπκα) που οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως όποιος πολιτικός καταφέρει να τη γεμίσει με οπαδούς του θα γίνει πρωθυπουργός.
Ξεναγός μας είναι η Κωνσταντίνα Κόντσα που μόνο ως εξαιρετική μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε.
Από την κεντρική πλατεία με τα ποδήλατα μας φτάσαμε σε λίγα λεπτά στο αρχαίο θέατρο, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης. Κατασκευάστηκε τον 3ο πχ αιώνα και στην εποχή του μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 10 χιλιάδες θεατές. Όταν τον επόμενο χρόνο ολοκληρωθούν οι εργασίες, η Λάρισα θα διαθέτει ένα αρχαίο θέατρο στο κέντρο της πόλης, το οποίο εκτός από επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος θα είναι και χώρος σημαντικών εκδηλώσεων πολιτισμού.
Από το θέατρο, πάντα με τα ποδήλατα μας, φτάσαμε στο μεγάλο πάρκο Αλκαζάρ αφού πρώτα κάναμε μια στάση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αχιλλείου. Το πάρκο το οποίο διασχίζει ο Πηνειός ποταμός, είναι ένας μεγάλος φροντισμένος χώρος, ένας πραγματικός πνεύμονας πρασίνου μέσα στην πόλη όπου ντόπιοι και επισκέπτες πηγαίνουν να περπατήσουν, να αθληθούν, να παρακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις ή να απολαύσουν το καφεδάκι τους μέσα στο πράσινο.
Επόμενη στάση στο μεγάλο χαμάμ, στην Ιουστινιάνεια οχύρωση και στο Γενί Τζαμί που τώρα είναι κλειστό, ωστόσο προσεχώς θα γίνει κέντρο τουριστικών πληροφορίων και χώρος εκδηλώσεων.
Μέσα από ποδηλατοδρόμους, από δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμους επιστρέφουμε στην κεντρική πλατεία να αφήσουμε τα ποδήλατα και να συνεχίσουμε την περιήγηση μας με τα πόδια.
Επισκεφτήκαμε την παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου μχ αιώνα, την πρώτη εκκλησία της πόλης, αφιερωμένη στον πολιούχο της Άγιο Αχίλλειο πρώτο μητροπολίτη της Λάρισας. Δίπλα είναι το Μπεζεστένι, η σκεπαστή αγορά που δημιούργησαν οι Οθωμανοί τον 15ο αιώνα και που οι Λαρισαίοι ονομάζουν Φρούριο.
Η βόλτα μας καταλήγει στο Μύλο του Παππά, ένα εξαιρετικό ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα που από το 1892 και για 90 χρόνια λειτούργησε ως αλευρόμυλος και στήριξε την οικονομία της πόλης, αλλά και διατροφικά τη Λάρισα στις δύσκολες περιόδους της. Σήμερα είναι χώρος πολιτισμού και αναψυχής ενώ λειτουργεί και το εξαιρετικό Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων που διηγείται την συγκλονιστική ιστορία της περιοχής. Όχι μόνο πως τα σιτάρι γινότανε αλεύρι αλλά και πως ο σπόρος γινότανε σιτάρι με ατέλειωτο κόπο και ιδρώτα των χωρικών του κάμπου σε εποχές πολύ δύσκολες.
Σε όλα αυτά θα αναφερθούμε σε ξεχωριστές αναρτήσεις.
Το συμπέρασμα είναι πως η Λάρισα με τους πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, έχει αναβαθμίσει θεαματικά το τουριστικό της προϊόν. Καθώς είναι μια πόλη με ιδιαίτερη  ζωντάνια,  εξαιρετικό φαγητό και έντονη νυχτερινή ζωή, αποτελεί έναν ιδανικό city break προορισμό και μάλιστα στο κέντρο της Ελλάδας με εύκολη οδική πρόσβαση.

Info…
Στη Λάρισα πήγαμε στα πλαίσια του ποδηλατικού συνεδρίου 1st Larissa Cycling Forum “Ποδηλατώντας στο μέλλον” που οργάνωσε ο τοπικός Δήμος και η Ποδηλατική Ομοσπονδία.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments