Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Στο Παρίσι είναι δύσκολο να τα δεις όλα σε μια ολιγοήμερη επίσκεψη. Η γαλλική πρωτεύουσα διαθέτει εκατοντάδες αξιοθέατα ιστορικού, πολιτιστικού ή άλλου ενδιαφέροντος. Πολλά θα πρέπει να τα παραλείψεις. Ωστόσο εκείνο που κανείς δεν παραλείπει όταν επισκέπτεται την Πόλη του Φωτός για πρώτη φορά είναι το έμβλημα της, τον πύργο του Άιφελ.
Οι περισσότεροι επισκέπτες βλέπουν για πρώτη φορά τον πύργο από την πλατεία του Τροκαντερό, καθώς από εκεί έχουν πανοραμική θέα και μπορούν να χωρέσουν το εντυπωσιακό δημιούργημα του Γουστάβου Άιφελ στον φωτογραφικό τους φακό.
Η περιοχή που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, πήρε το όνομα της το 1823, προς τιμήν της μάχης του Τροκαντερό, στην οποία το ομώνυμο οχυρωμένο νησάκι στη νότια Ισπανία, κατελήφθη από το γαλλικό Ναυτικό και τα γαλλικά στρατεύματα για λογαριασμό του βασιλιά Φερδινάνδου Ζ΄ της Ισπανίας, του οποίου η εξουσία αμφισβητήθηκε από μια εξέγερση. Τη μεγάλη νίκη πανηγύρισαν οι παριζιάνοι στην συγκεκριμένη περιοχή και έτσι αυτή ονομάστηκε Τροκαντερό.
Την πλατεία περικυκλώνουν σχηματίζοντας ένα τόξο, δυο εντυπωσιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν το 1937 επ’ ευκαιρίας της διεθνούς έκθεσης και αποτελούν το Παλαί ντε Σαγιό. Σήμερα φιλοξενούν τρία από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του Παρισιού. Στη νότια πτέρυγα στεγάζεται το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και το εθνολογικό Μουσείο και στην ανατολική πτέρυγα το Μουσείο Γαλλικών Μνημείων. Από αυτήν την πτέρυγα υπάρχει πρόσβαση προς το Εθνικό θέατρο του Σαγιό που βρίσκεται κάτω από την πλατεία.
Αν και στην πλατεία του Τροκαντερό καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, λίγοι δίνουν στο Παλαί ντε Σαγιό την προσοχή που του πρέπει καθώς η πανοραμική εικόνα του Πύργου του Άιφελ τους αποσπά ολοκληρωτικά την προσοχή.
Ανάμεσα στην πλατεία του Τροκαντερό και τον Πύργο του Άιφελ υπάρχει ο κήπος του Τροκαντερό, με ένα εντυπωσιακό συγκρότημα από σιντριβάνια που όταν λειτουργούν χαρίζουν εξαιρετικό θέαμα.
Και όταν χορτάσετε τον Πύργο του Άιφελ από την πλατεία του Τροκαντερό, κατεβαίνετε τα σκαλοπάτια, περνάτε μέσα από τον κήπο, διασχίζεται την ιστορική γέφυρα Pont d’Iéna πάνω από τον Σηκουάνα και φτάνετε κάτω από τον πύργο του Άιφελ που σε καθηλώνει με το μέγεθος του και σε ζαλίζει όταν υψώνεις το κεφάλι σου προσπαθώντας να φτάσει το βλέμμα σου ως την κορυφή.
Η πλατεία του Τροκαντερό κατακλύζεται από τουρίστες και τις βραδινές ώρες για να δουν τα φώτα του Πύργου του Άιφελ να αναβοσβήνουν ρυθμικά για πέντε λεπτά κάθε ώρα, χαρίζοντας απίθανες εικόνες.
Info…
Στο Παρίσι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.