Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνεχίζουμε την κρουαζιέρα μας στα νησιά των Κυκλάδων με το megayacht κρουαζιερόπλοιο Elysium. Μετά το πρωινό μπάνιο στο Μαγγανάρι της Ίου, το κρουαζιερόπλοιο βάζει πλώρη για την μοναδική Σαντορίνη. Θα είμαστε εκεί αργά το μεσημέρι και θα μείνουμε μέχρι τα μεσάνυχτα.
Πλησιάζοντας προς την Καλντέρα νιώθεις το δέος που σε κυριεύει μπροστά σε κάτι ασυνήθιστο και υπερφυσικό. Υποκλίνεσαι στις τεράστιες δυνάμεις που το δημιούργησαν. Σε καλωσορίζουν τα λευκά κτίσματα στο χείλος της καλντέρας, που κάποτε ήταν τρεις διαφορετικοί οικισμοί (Φηρά, Οία και Ημεροβίγλι) που τώρα φαίνονται σαν ένας. Κάθε φορά που πάμε στη Σαντορίνη τα κτίσματα είναι όλο και περισσότερα.
Το megayacht κρουαζιερόπλοιο μας, έχοντας ως πλεονέκτημα το μικρό του μέγεθος κάνει μια βόλτα κατά μήκος της Καλντέρας. Από το Αμμούδι με τις ωραίες ταβέρνες με το φρέσκο ψάρι, ο Γυαλός όπου βρίσκεται το τελεφερίκ που σε ανεβάζει στα Φηρά, ότι απέμεινε από τα παλιά ορυχεία από όπου εξαγόταν θηραϊκή γη και ελαφρόπετρα, μέχρι τον Αθηνιό και τα μικρά νησάκια που δημιούργησε η δύναμη της λάβας, δηλαδή η Θηρασιά, η Παλιά Καμένη και η Νέα Καμένη.
Κάπου εκεί ανάμεσα τους το κρουαζιερόπλοιο θα αράξει καθώς οι υποδομές για κρουαζιερόπλοια στην Σαντορίνη είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο αν και το νησί προσελκύει εκατοντάδες κάθε χρόνο. Οι δέστρες που υπάρχουν στα ανοιχτά είναι σε κακό χάλι και δεν λειτουργούν, οπότε τα κρουαζιερόπλοια φροντίζουν από μόνα τους να αράξουν με αναμμένες τις μηχανές που σημαίνει κόστος σε καύσιμα και μόλυνση του αέρα.
Ωστόσο το θέαμα σε αποζημιώνει όταν βλέπεις αυτό το υπερθέαμα της καλντέρας από τη θάλασσα προς τη στεριά, από κάτω προς τα επάνω. Ακόμη και το απολύτως σεληνιακό τοπίο της Θηρασιάς που δημιούργησε πριν από πολλούς αιώνες η λάβα έχει μια ανεξήγητη γοητεία.
Στο βάθος φαίνεται ο Γυαλός, το επίνειο των Φηρών απ’ όπου ξεκινά το τελεφερίκ για να σε ανεβάσει στη Φηρά. Καθώς υπάρχει ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο η ουρά στο τελεφερίκ φτάνει τις δυο ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Ας μείνουμε λοιπόν στο κρουαζιερόπλοιο μας και θα κατέβουμε όταν η ουρά στο τελεφερίκ γίνει υποφερτή. Στο μεταξύ πέφτει ο ήλιος και λούζει την καλντέρα με κίτρινο φως. Μαγεία. Το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης κοντεύει.
Ωστόσο ήρθε η ώρα να ανέβουμε στα Φηρά. (συνεχίζεται…)

ΣΣ: Η καλντέρα, λέξη ισπανική που σημαίνει χύτρα, δημιουργήθηκε πριν 3.600 χρόνια, όταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης έδωσε μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην ιστορία, έκρηξη που άλλαξε τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής.

Info…
Στη Σαντορίνη πήγαμε τα πλαίσια κρουαζιέρας με το mega yacht Elysium της ελληνικής εταιρείας Elixir Boutique Cruises, που πραγματοποιεί εβδομαδιαίες κρουαζιέρες στις Κυκλάδες. Θα τις βρείτε στο τουριστικό γραφείο Tsakiridis Loukas Travel που εδώ και πολλά χρόνια ειδικεύεται στις κρουαζιέρες.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments