Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Στο κέντρο της Αθήνας, στον δρόμο προς το Θησείο βρίσκεται η Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ ανάμεσα στους λόφους του Αρείου Πάγου και του Αγοραίου Κολωνού κάτω από την Ακρόπολη. Αποτέλεσε το κέντρο της πόλης καθώς εκεί ανεγέρθηκαν τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια και ιερά της εποχής.
Ήταν διοικητικό, πολιτικό, δικαστικό, εμπορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Αθήνας και εκεί σύχναζαν οι σημαντικότερες προσωπικότητες της αρχαιότητας. Λεηλατήθηκε πολλές φορές, όμως πάντα ανέκαμπτε και παρέμενε το σημαντικότερο σημείο της πόλης αφού εκεί βρισκόταν και η γνωστή σε όλους Εκκλησία του Δήμου. Σημαντικότατα κτίρια δεσπόζουν εκεί έως και σήμερα, με τον ναό του Ηφαίστου να διατηρείται σε άψογη κατάσταση και να είναι ένα από τα κυριότερα αρχαία κτίρια της Ελλάδος συνολικά. Ο ναός βρισκόταν εκεί όπου χτίστηκαν και υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μέχρι και στις μέρες μας εργαστήρια μεταλλουργών, καθώς ο Ήφαιστος ήταν ο προστάτης τους. Πάνω στον ναό υπάρχουν ζωγραφισμένοι οι άθλοι του Θησέα, γεγονός το οποίο ονοματοδότησε την περιοχή του Θησείου. Εντύπωση προκαλεί πως ο αρχιτέκτονας αυτού του αριστουργήματος παραμένει έως και σήμερα άγνωστος.
Σήμερα, στην αρχαία αγορά, η οποία έχει μεγάλη έκταση, μπορεί κανείς να δει ναούς και βωμούς των αρχαίων Ελλήνων και την στοά του Αττάλου, ένα επιβλητικό οικοδόμημα με θέα τον ναό του Ποσειδώνα που λειτουργεί ως μουσείο.
Ακόμα, μία βόλτα στους κήπους επιβάλλεται καθώς η θέα προς τη Ακρόπολη είναι μαγευτική. Εκεί, ο επισκέπτης γαληνεύει και αισθάνεται πως βρίσκεται σε μία άλλη εποχή. Ιδίως μία ηλιόλουστη μέρα είναι ιδανική για να την απολαύσει κανείς στο έπακρο.
Τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου καταφθάνουν και την επισκέπτονται με ενθουσιασμό. Η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και υπάρχουν μηδενικά εισιτήρια για νέους έως 25 ετών και ανέργους.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments