Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Κάποτε ήταν ένα μικρό φτωχό ψαροχώρι. Ο τουρισμός το μεταμόρφωσε σταδιακά σε έναν από τους ωραιότερους παραθαλάσσιους οικισμούς της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για το Παντέλη που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λέρου.
Ξεχωρίζει για την elegant αισθητική του, την όμορφη παραλία με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, τις ωραίες ταβέρνες και καφέ δίπλα στο κύμα. Όλο το καλοκαίρι ο ομώνυμος όρμος γεμίζει από πανάκριβα σκάφη, τα περισσότερα με τουρκική σημαία, καθώς αποτελεί αγαπημένο μέρος των Τούρκων σκαφάτων που αφήνουν πολλά χρήματα στις ταβέρνες.
Η παραλία του είναι στο μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες χωρίς έξτρα χρέωση παρά μόνο ότι πάρεις. Ωστόσο υπάρχει χώρος στην παραλία και για αυτούς που δεν προτιμούν τις ευκολίες του «παραθαλάσσιου πολιτισμού».
Στις ταβέρνες βρίσκεις ολόφρεσκα θαλασσινά, καθώς το Παντέλη εξακολουθεί να ασχολείται και με την αλιεία. Διαθέτει μάλιστα αλιευτικό καταφύγιο με τις τράτες και τις ψαρόβαρκες να προμηθεύουν τις ταβέρνες με τις ολόφρεσκες νοστιμιές του Αιγαίου.
Διαθέτει αρκετά καταλύματα ενώ στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, έχουν αναπτυχθεί καταστήματα με ρούχα και άλλα είδη του καλοκαιριού.
Στη κορυφή του οικισμού θα δείτε αρκετούς ανεμόμυλους που κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακή την εικόνα του, ενώ αν κοιτάξετε ψηλότερα θα δείτε το ιστορικό κάστρο της Λέρου να δεσπόζει πάνω από τον οικισμό στην ψηλότερη κορυφή του νησιού.

Info…
Το Παντέλη βρίσκεται μόλις δυο χιλιόμετρα από την Αγία Μαρίνα, τουριστικό κέντρο της Λέρου, και από εκεί το ταξί για το Παντέλη θα σας στοιχήσει πέντε ευρώ.
Στη Λέρο πήγαμε στα πλαίσια ενός press trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Silver Holidays, που ασχολείται με την οργάνωση ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments