Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Γουμένισσα, η τρίτη μεγαλύτερη κωμόπολη του νομού Κιλκίς, απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μία ευκαιρία για ημερήσια απόδραση καθώς έχει πολλές ενδιαφέρουσες εικόνες να παρουσιάσει. Είναι γεμάτη με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά δείγματα από τουλάχιστον 100 διατηρητέα κτίρια, τα οποία βρίσκονται όπου κι αν κοιτάξεις, παρόλο που ελάχιστα από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί.
Μία πλατεία υπό την σκέπη των πλατανιών, γεμάτη με μυρωδιές και γεύσεις από τις τοπικές παραδοσιακές ταβέρνες με το γάργαρο νερό που γεμίζει κατευθείαν από την κεντρική βρύση- καμάρι που έκτισαν Γάλλοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Φυσικά, από την εμπειρία αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική συνοδεία των «Χάλκινων μουσικών οργάνων της Γουμένισσας» που είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό λόγω της συμμετοχής των οργανοπαιχτών σε πολλά φεστιβάλ.

Το κρασί που συνοδεύει το γεύμα είναι άριστης ποιότητας μιας που φέρει και Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Γουμένισσα». Παρόλο που είναι μία μικρή κωμόπολη, κουβαλά μεγάλη ιστορία η οποία διαφαίνεται και στα επιβλητικά κτίρια της. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδανικές εποχές για επίσκεψη καθώς η δροσιά που αποπνέει χάριν στα γάργαρα νερά της αναζωογονεί.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments