Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα Νέα Βρασνά ή την Παραλία Βρασνών που την επισκέπτονται για τα καλοκαιρινά τους μπάνια στις παραλίες του Στρυμωνικού κόλπου. Ωστόσο λίγοι κάνουν τον κόπο να ανηφορίσουν στον ιστορικό οικισμό των Βρασνών που «γέννησε» τα παραθαλάσσια Νλεα Βρασνά.
Τα Βρασνά βρίσκονται στους κατάφυτους πρόποδες των Κερδυλίων. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, με παραδοσιακά σπίτια και ιστορικά αξιοθέατα.
Η ιστορία του ξεκινά τον 5ο πχ αιώνα ως την αρχαία πόλη της Βισαλτίας, Βρέα, την οποία αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Αν και τη ρωμαϊκή εποχή ο πληθυσμός της πόλης απορροφήθηκε από την Αμφίπολη ή κάποια άλλη γειτονική πόλη, το αρχαίο τοπωνύμιο “Βρέα” διασώθηκε πιθανώς παραφρασμένο στη νεότερη ονομασία Βραστά, που το 1918 έγινε τελικά Βρασνά.
 
Σήμερα υπάρχουν πολλά που θυμίζουν την μακραίωνη ιστορία της περιοχής όπως:
 
Ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής “Τρυπημένη Πέτρα”
– Τα απομεινάρια του Βυζαντινού Πύργου των Βρασνών. Βρίσκεται μέσα στο χωριό και χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα, την εποχή των Παλαιολόγων.
– Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Γεωργίου με το ιστορικό καμπαναριό κτισμένο το 1846, στην τοιχοποιία του οποίου ενσωματώθηκαν ρωμαϊκά ταφικά ανάγλυφα.
– Οι πέτρινες οικίες παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής και οι κρήνες (βρύσες) του χωριού.
 
Άλλα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι:
 
– Το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο παλιό ιστορικό σχολείο των Βρασνών, μαζί με τη Βιβλιοθήκη, το Πολιτιστικό Κέντρο και το μουσείο ορυκτών και πετρωμάτων. Το μουσείο δημιούργησε ο Μιχάλης Βλάχος (δεν ζει πια) και η Γερμανίδα σύζυγός του Ute Gerhard που γύρισαν όλη την Ελλάδα μαζεύοντας πετρώματα. Η κα Ute έχει σημαντικό εθελοντικό ρόλο στην λειτουργία του μουσείου.
– Το σπήλαιο των Βρασνών “Δρακότρυπα”. Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος σπήλαιο, που αποτελείται από τρεις θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους.
– Το παραδοσιακό καφενείο στο κέντρο του χωριού, ένα από τα λίγα που απέμειναν στη χώρα μας. Λειτουργεί από το 1932 και λίγα πράγματα έχει αλλάξει από τότε (φώτο).
 
Info…
Ευχαριστούμε τη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Βόλβης Κική Τσουραλάκη για την ωραία ξενάγηση στο χωριό της.
Τα Βρασνά απέχουν από τη Θεσσαλονίκη περίπου 80 χιλιόμετρα και βρίσκονται δίπλα στην Εγνατία οδό.
Στα Βρασνά πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το δραστήριο τμήμα τουρισμού του Δήμου Βόλβης, προκειμένου να προβληθεί τουριστικά η ευρύτερη περιοχή. Για λογαριασμό του Δήμου Βόλβης το οργάνωσε η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments