Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε για τους γνωστούς λόγους, κάνουμε flashback σε παλιότερα ταξίδια μας, αναμένοντας τη μέρα που θα τα επαναλάβουμε και πάλι. Σήμερα ταξιδεύουμε στο όμορφο Μπέλφαστ, την όμορφη πρωτεύουσα τη Βόρειας Ιρλανδίας, που κάποτε ακούγαμε σχεδόν κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης.
Για ποιο λόγο; Όχι για κάλο καθώς υπήρχε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους κάτοικους της πόλης, που ήταν χωρισμένοι κυριολεκτικά σε δυο στρατόπεδα. Αυτούς που ήθελαν την Ένωση με την Ιρλανδία (οι καθολικοί) και αυτούς που ήθελαν την παραμονή στη Μεγάλη Βρετανία (οι προτεστάντες). Η ένταση έφτανε στα όρια του εμφυλίου πολέμου και το αίμα που χύθηκε ήταν πολύ.
Οι δυο εκκλησιές, η προτεσταντική και η καθολική, φρόντιζαν να τροφοδοτούν το προαιώνιο μίσος και αδέλφια να σκοτώνουν αδέλφια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια πρυτάνευσε η λογική, τα πράγματα ηρέμησαν, αν και τα σημάδια εκείνης της περιόδου είναι ακόμη εμφανή.
Τα τελευταία χρόνια το Μπέλφαστ ήρθε και πάλι στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, αυτή τη φορά της τουριστικής. Και αυτό γιατί το 2012 δημιουργήθηκε στην παραλιακή ζώνη της πόλης ένα καταπληκτικό ως προς την κατασκευή του μουσείο, αφιερωμένο στον Τιτανικό. Τι σχέση έχει ο Τιτανικός με το Μπέλφαστ; Ναυπηγήθηκε εκεί εκατό χρόνια πριν, το 1912, στο ναυπηγείο Harland and Wolff. Τότε το Μπέλφαστ ήταν ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο με τεράστια οικονομική ανάπτυξη και η πρώτη πόλη της Ιρλανδίας σε πληθυσμό. Πριν μερικά χρόνια το συγκεκριμένο μουσείο ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο του κόσμου.
Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το δημαρχείο του Μπέλφαστ, που είναι ένα εμβληματικό κτίριο και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της εικόνας της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο του Μπέλφαστ δίπλα στην εμπορική και τουριστική περιοχή. Καθώς το κτίριο του δημαρχείου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γίνονται κάθε μέρα οργανωμένες ξεναγήσεις.
Ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το κάστρο του Μπέλφαστ, ένα όμορφο κτίριο που χτίστηκε το 1870 από αμμόπετρα με χαλαζία και βρίσκεται στο Cave Hill . Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Albert Memorial Clock Tower, που χτίστηκε το δέκατο ένατο αιώνα, στη μνήμη του αείμνηστου Πρίγκιπα Αλβέρτου.
Ωστόσο εκείνο όμως που συγκλονίζει είναι η περιοχή όπου μένουν οι καθολικοί. Συγκλονίζει ιδιαίτερα αυτούς που την δεκαετία του εβδομήντα παρακολουθούσαν από την τηλεόραση να γράφεται η αιματηρή ιστορία της περιοχής χωρίς ίσως να καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει. Η περιοχή είναι προστατευμένη ώστε να μην μπορούν να μπουν οι άλλοι, δηλαδή οι προτεστάντες. Κάτι σαν γκέτο. Τα γκράφιτι στους τοίχους διηγούνται ιστορίες και θυμίζουν την τραγωδία που έζησε η περιοχή αλλά και το μίσος που υποβόσκει.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments