Όντας στην άκρη της Ελλάδος και μακριά από το εθνικό οδικό δίκτυο, η Δράμα δεν είναι μια από τις πλέον τουριστικές πόλεις της χώρας. Ωστόσο καταφέρνει και δημιουργεί τις αιτίες για να μας αναγκάσει να την επισκεφτούμε και να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Η αιτία αυτής της εποχής ονομάζεται “Ονειρούπολη”, το μεγάλο θεματικό χριστουγεννιάτικο πάρκο που φέτος θα λειτουργήσει για 14η χρονιά και αναμένεται να το επισκεφτούν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα και τις γύρω χώρες.

Ωστόσο η Δράμα δεν είναι μόνο η Ονειρούπολη. Η Δράμα είναι μια ωραία πόλη που έχει να δώσει αρκετά στον επισκέπτη. Όμορφη άλλα και ενίοτε μελαγχολική τώρα το φθινόπωρο, προσφέρει εξαιρετικές εικόνες ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Η πλατεία Ελευθερίας είναι το κέντρο της Δράμας. Από τις 4 Δεκεμβρίου θα αποτελεί και αυτή μέρος τη Ονειρούπολης. Δίπλα της είναι ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου που κάποτε ήταν τζάμι. Δεν είναι η Μητρόπολη της πόλης άλλα σίγουρα η πιο δημοφιλής και αγαπητή εκκλησιά, ιδιαίτερα στους παλιούς δραμινούς που μεγάλωσαν πέριξ αυτής.

Γύρω από την πλατεία Ελευθερίας πολλά γραφικά στενά δρομάκια, μερικά από τα οποία πεζοδρομημένα, θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Και αυτό γιατί πολλά κτίσματα από το παρελθόν κατάφεραν να γλιτώσουν από τη λαίλαπα της αντιπαροχής και να θυμίζουν το λαμπρό παρελθόν της πόλης. Κάποια από αυτά αναστηλώθηκαν και ανακαινίστηκαν και κάποια άλλα περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, ελπίζοντας ότι θα αντέξουν μέχρι τότε.

Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε καλαίσθητα καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες. Οι τελευταίες δεν προσφέρονται για αυτούς που κάνουν δίαιτα, καθώς το φαγητό στη Δράμα είναι εξαιρετικό. Μετά την περιήγηση στα γύρω στενά της πλατείας Ελευθερίας, που μερικές φορές σου δίνουν την αίσθηση πως ο χρόνος σταμάτησε στη Δράμα, κατευθυνθείτε προς το Δημοτικό Πάρκο της πόλης. Λίγες πόλεις στην Ελλάδα διαθέτουν πλέον έναν τόσο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο τους.

Αυτές τις μέρες, η κίνηση στο πάρκο είναι ζωηρή καθώς ετοιμάζεται η Ονειρούπολη στην οποία αναλυτικά θα αναφερθούμε παρακάτω. Ωστόσο υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για να κάνετε τον περίπατο σας ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα, να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε στους χώρους ξεκούρασης. Τα πεσμένα κίτρινα φύλα των δέντρων χαρίζουν χρυσαφένιες εικόνες. Είναι το χρυσό φθινόπωρο που βιώνει κάθε χρόνο η πόλη της Δράμας.

Αν δεν σας φτάνει αυτό, τότε λίγο παρακάτω βρίσκονται οι Πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Ένα ακόμη τεράστιο πάρκο στις παρυφές του κέντρου της πόλης γεμάτο τρεχούμενα νερά. Εκεί καταλαβαίνεις γιατί η Δράμα ονομάζεται και πόλη των νερών. Απίστευτος χώρος ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ένας αληθινός παράδεισος. Μέσα στο πάρκο υπάρχει αναψυκτήριο και μπόλικος ελεύθερος χώρος να περπατήσετε ακόμη και πάνω από τα νερά με τη βοήθεια τεχνιτών διαδρόμων, να ταΐσετε τις πάπιες, που κολυμπούν αμέριμνες στις λίμνες που σχηματίζονται, να έρθετε σε επαφή με τη φύση.

Στη μια πλευρά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται το τουριστικό καμάρι της Δράμας το πεντάστερο ξενοδοχείο Hydrama. Δημιουργήθηκε πέρυσι με την μετατροπή μιας παλιάς καπναποθήκης σε ξενοδοχείο. Ένα πραγματικό πεντάστερο ξενοδοχείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που δείχνει τη σύγχρονη πλευρά της πόλης.

Η Δράμα μπορεί να αποτελέσει και βάση για εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το σπήλαιο της Αλιστράτης, το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, το ιδιαίτερο και ενίοτε παγωμένο Νευροκόπι και το φυσικό πάρκο Ελάτιας (Καράντερε) στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με τα πανύψηλα δέντρα, είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να επισκεφτείτε όντας σε μικρή απόσταση από τη Δράμα.

Η Ονειρούπολη…

Ωστόσο η προσοχή όλων αυτή την εποχή είναι στραμμένη στην Ονειρούπολη που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Για 14η συνεχή χρονιά ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι εκτυλίσσεται στη Δράμα! Ο Δημοτικός Κήπος και η Κεντρική Πλατεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε παραμυθένια σκηνικά και όλοι οι επισκέπτες είναι πρωταγωνιστές, στο απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι: την Ονειρούπολη!

Μια ονειρική πόλη στην οποία κατοικούν τουνελόδρακοι, ξωτικά, αόρατα πράσινα καγκουρό, νεράιδες, μικρά λυκάκια, καλικάντζαροι, ιπτάμενα σουρωτήρια, χιονάνθρωποι και κυρίως ο ίδιος… ο Άγιος Βασίλης!

Η Ονειρούπολη Δράμας ιδρύθηκε το 2004 και δεκατέσσερα συνεχόμενα Χριστούγεννα φιλοξενεί στο ομορφότερο και πιο παραμυθένιο, χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, χιλιάδες επισκέπτες κάνοντας τη Δράμα πρωτεύουσα των Χριστουγέννων!

Την πρώτη σελίδα του νέου παραμυθιού της Ονειρούπολης θα γράψει την προσεχή Δευτέρα στις 7:00μμ, ο διεθνώς αναγνωρισμένος κοσμοαγαπητός Έλληνας παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς, εγκαινιάζοντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου και τον νέο θεσμό «Χρυσό Κλειδί της Ονειρούπολης», το οποίο θα του παραδοθεί ανακηρύσσοντας τον σε πρώτο επίτιμο κάτοικο της Ονειρούπολης.

Υπό τη διοργάνωση του Δήμου Δράμας και αυτή τη χρονιά η πρόσβαση στην Ονειρούπολη είναι ελεύθερη και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις εντελώς δωρεάν. Αυτή τη χρονιά ένα ενθουσιώδες και δυναμικό Τμήμα Εθελοντών αναλαμβάνει την ξενάγηση στους χώρους και εγγυάται την πιο ζέστη ατμόσφαιρα στη καρδιά του χειμώνα.

Στην Ονειρούπολη Δράμας 2017 – 2018 οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφτούν:

Το ΝΕΟ σπίτι του Άη Βασίλη
Το Ζαχαροπλαστείο των Ξωτικών
Τη Σχολή Χριστουγεννιάτικης Μαγείας
Τα PLAYMOBIL στην Ονειρούπολη με Ιππότες & Πριγκίπισσες
Το Ταχυδρομικό Εργαστήρι με Γράμματα & Πλαστελίνες
Το Σπιτάκι του Παραμυθιού (αφιέρωμα στον Ευγένιο Τριβιζά)
Το Σπιτάκι της Ζωγραφικής Προσώπου
Το Παγωμένο Εργαστήρι Πειραμάτων (στην κεντρική πλατεία)
Το Εργαστήρι του Χαμόγελου
Το Εργαστήρι της Φύσης 
Να ακολουθήσουν μια «Μαγική Διαδρομή» και να ανακαλύψουν κάθε κρυμμένο μυστικό της Ονειρούπολης κερδίζοντας πολλά δώρα.

Να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στον χρόνο και να ζήσουν από κοντά την «Εποχή των Παγετώνων», το νέο Θεματικό Πάρκο, το οποίο δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν ζώα που έζησαν στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια, στην «Εποχή των Παγετώνων»! Μαμούθ, γλυπτόδοντες, μεγαλοπρεπείς τίγρεις, γιγάντιοι κάστορες, βραδύποδες και άλλα… χαριτωμένα ζωάκια περιμένουν τα Χριστούγεννα στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Το Θεματικό Πάρκο «Η Εποχή των Παγετώνων» (έναρξη 13.12.2017) συνδυάζει τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία με την  εξερεύνηση σε έναν περιπετειώδη κόσμο. Ταυτόχρονα εφοδιάζει με γνώσεις για σημαντικές, επιστημονικές ανακαλύψεις, που αφορούν την εποχή των παγετώνων. Οι ήχοι των προϊστορικών ζώων, τα χρώματά και οι κινήσεις τους παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία!

Ωράριο Λειτουργίας
4.12.2017 – 22.12.2017:
Δευτέρα – Παρασκευή: 8:30 – 14:00 & 17:00 – 21:00

Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 21:00

23/12/2017 – 07/01/2017:
Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 21:00

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments