Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Κάθε Κυριακή πρωί πολλοί κάτοικοι της Προύσας στην Τουρκία, ανηφορίζουν στους πρόποδες του Ολύμπου της Βιθυνίας, εκεί όπου βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Cumalıkızık. Από το 2014 το χωριό είναι στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σκοπός των επισκεπτών είναι να απολαύσουν ένα παραδοσιακό τουρκικό πρωινό σε κάποιο από τα εστιατόρια ή μικρά ξενοδοχεία. Είναι αυτά τα πρωινά που στο τραπέζι απλώνεται μια πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων. Ο ντόπιοι το έκαναν τουριστική ατραξιόν προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες.
Η ιστορία του Cumalıkızık ξεκινά το 1300. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια είναι άνω των 150 ετών φτιαγμένα από πλιθιά, ξύλο και πέτρα. Πολλά έχουν παράθυρα με προεξοχή και εσωτερική αυλή. Σε πολλές περιπτώσεις οι εσωτερικές αυλές έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακά εστιατόρια.
Το χωριό που ενίσχυσε σημαντικά την φήμη του όταν εκεί γυρίστηκε μια δημοφιλής τηλεοπτική σειρά, ζει από τον τουρισμό. Πολλά παραδοσιακά σπίτια έχουν γίνει ξενοδοχεία διατηρώντας τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι πως ακόμη και νέες γυναίκες που ασχολούνται με τον τουρισμό, φορούν σαλβάρια ενισχύοντας την παραδεισιακή εικόνα του οικισμού.
Κατά μήκος των στενών πέτρινων δρόμων που καταλήγουν στην κεντρική πλατεία, υπάρχουν δεκάδες καταστήματα που πουλούν αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα είναι ένα παζάρι με πολύ επίμονους πωλητές.
Σύμβολο του Cumalıkızık είναι τα βατόμουρα τα οποία πωλούνται στους δρόμους. Μάλιστα κάθε χρόνο γίνεται εκεί και ένα φεστιβάλ βατόμουρου. Το χειμώνα το χωριό είναι ονομαστό για τα κάστανα του.
Στο Cumalıkızık υπάρχει εξαιρετική τουριστική οργάνωση. Υπάρχει πάρκινγκ για αυτοκίνητα και λεωφορεία στην είσοδο του χωριού, γραφείο τουριστικών πληροφοριών ενώ οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και εξυπηρετικοί. Αν και οι πλειοψηφία των επισκεπτών είναι Τούρκοι, βλέπεις και κάποιους ξένους, κυρίως Άραβες, οι οποίο γίνονται όλο και περισσότεροι όπως μας είπαν οι ντόπιοι.

Info…
Στην Προύσα και την ευρύτερη περιοχή, πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Dimaki Travel Agency, σε συνεργασία με τον Οργανισμό τουριστικής προβολής της Προύσας. Το Dimaki Travel ειδικεύεται στις εκδρομές στην Τουρκία, ιδιαίτερα σ΄ αυτές που έχουν θρησκευτικό προσανατολισμό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments