Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Όλα δείχνουν πως το φαινόμενο με τις μέδουσες θα το ζήσουμε έντονα και αυτό το καλοκαίρι. Συνήθως εμφανίζεται κάθε 10 με 12 χρόνια και διαρκεί δυο χρόνια ωστόσο με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών διαρκεί περισσότερο.
Αναφερόμαστε στις μωβ μέδουσες τις Pelagia noctiluca όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, που η πληθυσμιακή έξαρση τους στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το ίδιο μοτίβο θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλο 1,5 με 2 χρόνια.
Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν και προκαλεί από τσούξιμο και πρήξιμο, έως σοβαρές δερμονεκρωτικές και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Καλό είναι να αποφεύγετε παραλίες που ευδοκιμεί το φαινόμενο και να έχετε πάντα μαζί σας κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή.
Αποφεύγεται να κολυμπήσετε σε παραλίες όπου ο άνεμος και ο κυματισμός έχουν κατεύθυνση προς την ακτή ή νερά που έχουν πλαγκτόν καθώς η μέδουσες τα προτιμούν για να τραφούν.
Όταν τις εντοπίσετε μην τις βγάλετε έξω γιατί ακόμη και αν τις θάψετε στην άμμο μπορεί κάποιος να τις πατησιές και να έχει τα συμπτώματα που προαναφέραμε.
Οι μέδουσες αυτά τα τρία χρόνια που ευδοκιμούν στις ελληνικές θάλασσες, προκαλούν τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και τις τουριστικές επιχείρησες καθώς οι τουρίστες αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε για καταστροφή.
Πέρσι επισκεφθήκαμε τον Ιούλιο την όμορφη παραλία της Μαραθιάς (φώτο) στο Πήλιο, ένα πανέμορφο κολπάκι με καθαρά νερά και φυσική σκιά κάτω από τις ελιές. Η παραλία έχει μόνο ένα ταβερνάκι. Αν και Ιούλιος, είχε ελάχιστο κόσμο στην ακτή και καθόλου μέσα στη θάλασσα λόγω του φαινομένου των μεδουσών.
Ας ελπίσουμε πως φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments