Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ποιος θα περίμενε μεσημέρι Τετάρτης στην πλατεία Δικαστηρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Βενιζέλου να δει έναν πελαργό; Αυτό το κείμενο, θα μπορούσε απλώς να βρίσκεται στην κατηγορία «αυτόπτης μάρτυρας» όμως καλό θα ήταν να δοθεί λίγη περισσότερη έμφαση και βαρύτητα για αρκετούς λόγους.
Αρχικά, για να τονιστεί η μεγάλη σημασία της ύπαρξης και της στήριξης εθελοντικών οργανώσεων που τις περισσότερες φορές μπορεί να φανούν σωτήριες για την διατήρηση της ζωής και της προστασίας της άγριας πανίδας. Η εθελοντική οργάνωση προστασίας της άγριας ζωής που είναι μοναδική στην Βόρεια Ελλάδα και της αξίζουν συγχαρητήρια είναι η «Δράση για την Άγρια Ζωή» η οποία κατέφθασε σε χρόνο ελάχιστο και πήρε τον φοβισμένο πελαργό για να τον επιστρέψει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δίνεται τόση έκταση είναι το γεγονός της «παιδείας» μας.. σε μία κοινωνία που συνεχώς πλήττεται από κρίσεις, οικονομικές και υγειονομικές δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την σιωπηλή παρουσία της κρίσης αξιών που εδώ και χρόνια έχει εγκατασταθεί στις συμπεριφορές πολλών. Κόσμος περνούσε, πλησίαζε το φοβισμένο ζώο μόνο και μόνο για να το φωτογραφίσει και έφευγε, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να σκεφτεί έναν τρόπο να το βοηθήσει, χωρίς καν να προβληματιστεί. Ακόμα και όταν οι φωνές μας ακουγόντουσαν δυνατά να λένε -υπερασπιζόμενες τις τηλεφωνικές οδηγίες του εθελοντή- «Μη πλησιάζετε τον πελαργό διότι και μόνο από το άγχος του μπορεί να πεθάνει» ο κόσμος έβγαζε φωτογραφίες απλώς «ζουμάροντας» την φωτογραφική του και έφευγε.
Το σημερινό περιστατικό μπορεί να είχε θετική έκβαση με τον μικρούλη, άτακτο πελαργό που αποφάσισε να «ανοίξει τα φτερά του» νωρίτερα από το σύνηθες να επιστρέφει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν τροφή για σκέψη για πολλές καθημερινές πράξεις μας. Ακόμη και στον τουρισμό, μήπως ήρθε η ώρα να στραφούμε σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές του και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό της φύσης ώστε να καλλιεργήσουμε τις γνώσεις και την ευαισθητοποίηση μας με σκοπό να βοηθήσουμε στη διάσωση και διαφύλαξη της χλωρίδας και της πανίδας;

Info…
Η εθελοντική οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή» είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στο έργο τους και να βοηθήσει ενεργά μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα τους http://drasi-agriazoi.gr ή να επικοινωνήσει στο 6979 914852.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments