Του Σάκη Παπαδόπουλου

 

Μπορεί το Παρίσι να πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου, με μαζικές διαδηλώσεις, βίαια επεισόδιά και γενικές απεργίες, ωστόσο αυτό δεν την επηρεάζει τουριστικά. Οι συνθήκες υπερτουρισμού που βιώνει η γαλλική πρωτεύουσα, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ξενοδοχείων στα ύψη και δυστυχώς πολλών άλλων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Είναι η πρωτεύουσα με την υψηλότερη μέση τιμή δωματίου στην Ευρώπη. Τον μήνα Ιούνιο, η μέση τιμή δωματίου ήταν στα 467 ευρώ. Τον ίδιο μήνα η μέση τιμή στη Ρώμη ήταν στα 307 ευρώ, στη Βαρκελώνη 208 ευρώ και στην Κωνσταντινούπολη στα 185 ευρώ, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019.
Ο λόγος που αυτές οι πόλεις και άλλες πολλές καταφέρνουν και διατηρούν υψηλές τιμές παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν, είναι το ισχυρό τουριστικό προϊόν που διαθέτουν. Αυτό σημαίνει εξαιρετική τουριστική φήμη, προβολή, μάρκετινγκ, υποδομές, καθημερινό πολιτισμό, τουριστική οργάνωση κλπ. Αυτά δίνουν υπεράξια στο τουριστικό τους προϊόν και όσο και αν αυξάνουν τις τιμές, το τουριστικό ρεύμα μεγαλώνει.
Στην πόλη που έχει την Ακρόπολη, που γέννησε τη δημοκρατία και έχει μια απίστευτη ιστορική κληρονομιά, η μέση τιμή δωματίου τον Ιουνίου ήταν στα 175 ευρώ, που είναι από τις χαμηλότερες αν συγκριθεί με αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού. Δυστυχώς η ιστορική κληρονομιά από μόνη της δεν φτάνει για να πάει ψηλότερα αν δεν βελτιωθούν και όλα τα υπόλοιπα που προαναφέραμε.
Στη δε Θεσσαλονίκη η μέση τιμή δωματίου είναι περίπου στο μισό της Αθήνας και η πόλη είναι μακράν η τελευταία αν συγκριθεί με αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού. Όπως πολλοί ξενοδόχοι στη Θεσσαλονίκη παραδέχονται, αν αυξήσουν περισσότερο τις τιμές, για να καλύψουν ένα μέρος του αυξημένου κόστους λειτουργίας λόγο ενέργειας, πληθωρισμού κλπ, τότε τα δωμάτια τους θα αδειάσουν, καθώς τουριστικά η πόλη είναι αδύναμη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments