Γράφει η Τασούλα Κυριακίδου

Όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό έχουμε σε κάποιο βαθμό γίνει μάρτυρες της δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί στους κύκλους των ξεναγών που αποφοίτησαν από τις σχολές του ΕΟΤ, σε σχέση με τους ξεναγούς των τρίμηνων σεμιναρίων. Η κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και τα δίκια της.

Οι πρώτοι, σε μια εποχή που το επάγγελμά τους συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της κρίσης, ανησυχούν με την είσοδο της νέας φουρνιάς στον χώρο και προβάλλουν αντιρρήσεις, που δεν είναι πάντοτε άδικες. Όπως π.χ. ότι οι νέοι αυτοί ξεναγοί έχουν πλημμελή εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης μεγάλων ομάδων, αλλά και άλλες που έχουν ακουστεί με το παραπάνω. Οι δεύτεροι, ωστόσο, πτυχιούχοι όλοι πανεπιστημιακών σχολών (ιστορικοί και αρχαιολόγοι), φέρνουν στο τουριστικό τοπίο μία νέα τάση με τις βιωματικές και δραματοποιημένες ξεναγικές πρακτικές, και με περιεχόμενο που διαφοροποιείται από την τυπική ξενάγηση, όπως την έχουμε γνωρίσει για δεκαετίες. Η νέα αυτή τάση έχει πλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχει στερήσει τη δουλειά των παλαιών ξεναγών, καθώς ένας μικρός μόνο αριθμός όσων αποφοίτησαν από τα σεμινάρια δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Παρακολουθώντας από κοντά το θέμα, και έχοντας ακολουθήσει πολλές ξεναγήσεις και των μεν και των δε, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές θα είχαν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη. Οι παλαιοί ξεναγοί θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τη υπηρεσία που προσφέρουν, ενώ οι νέοι ξεναγοί έχουν να ωφεληθούν πολλά από την εμπειρία των παλαιών συναδέλφων τους. Άντε, όμως, να τους φέρεις στο ίδιο τραπέζι, πιο εύκολα θα τετραγωνίσεις τον κύκλο…

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Κέρκυρα, πάντως, συνάντησα μία ξεναγό απόφοιτη της σχολής του ΕΟΤ, την κυρία Έλενα Ζερβού, η οποία βλέπει με ενθουσιασμό την είσοδο των νέων στον κλάδο.

«Οι ξεναγοί που βγήκαν από τα τρίμηνα σεμινάρια κατά τη γνώμη μου έχουν πλουτίσει τον κλάδο μας. Έχουν πανεπιστημιακά πτυχία και μεταπτυχιακά, κάνουν εξαιρετική δουλειά και χαίρομαι να λέω ότι είμαι συνάδελφός τους. Αισθάνομαι ότι ανεβάζουν κι εμένα την ίδια. Κάθε ένας που μπορεί να προσθέσει κάτι καλό στο επάγγελμά μας, να προσφέρει μια καινούργια ιδέα, είναι καλοδεχούμενος στον κλάδο μας. Να μην ξεχνάμε ότι έχει αλλάξει και το επίπεδο των ξεναγούμενων, έχουν άλλες απαιτήσεις σήμερα. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες ένα κατεβατό από πληροφορίες και τέλος».

Τροφή για σκέψη…

 

guest
4 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments
Στέλλα Προσαλέντη
Στέλλα Προσαλέντη
4 έτη πριν

Ξεναγοί ως ολοκληρωμένο επάγγελμα και συνειδητή επιλογή και ξεναγοί”επειδή έβγαλα μια σχολή χ ψ ω”, ”μου είπανε οτι έχει καλά λεφτά με λίγη δουλειά”,”έλα μωρέ,θα λες ένα παραμυθάκι και θα πληρώνεσαι κιόλας”,”είμαι χορευτής,ποδηλάτης,ζογκλέρ,αοιδός,ηθοποιός…και θέλω έξτρα εισόδημα” και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις…Είμαι ξεναγός από το 1989 και έχω την τιμή να ξεναγώ με σοβαρότητα και κύρος τους επισκέπτες του τόπου μου…αν η ”βιωματική και δραματοποιημένη” ξενάγηση είναι αυτή που συναντώ τα τελευταία χρόνια από νεόκοπους συναδέλφους,ένα κακέκτυπο της Επιχείρησης Απόλλων με ολίγη από My life in ruins (μπρρρρρ),τότε χαίρομαι που ανήκω στη γενιά των παλαιολιθικών,δεινοσαυρικών ξεναγών…Δεν έχω να μάθω απολύτως τίποτα από… Διαβάστε περισσότερα »

Καλλιόπη Μίχα
Καλλιόπη Μίχα
4 έτη πριν

Ονομάζομαι Καλλιόπη Μίχα.Τέλειωσα το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμίου Αθηνών,την Σχολη Ξεναγών Αθήνας.Δουλεύω ως ξεναγός από το 2002 σε τρεις γλώσσες των οποίων την επάρκεια πήρα από τα αντιστοιχά ινστιτούτα και ταυτόχρονα φοιτώ στο Μεταπτυχιακό τμήμα Διαχείρισης και Αναδειξης Πολιτισμικών Αγαθών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Επίσης πρέπει να σας ενημερώσω ότι ανήκω σε αυτή την μεγάλη ομάδα ξεναγών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας θεωρώντας αντισυνταγματικό το κλείσιμο των Σχολών Ξεναγών και συνολικά όλη την λειτουργια των διμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων.Το άρθρο σας με προσβάλλει προσωπικά,όπως θα προσβάλλει σε 10 χρόνια και τους “νεόκοπους”.Χωρίς καμία ‘δραματοποίηση΄’ θεωρώ ότι η έρευνά σας… Διαβάστε περισσότερα »

κρίτων Πιπέρας
κρίτων Πιπέρας
4 έτη πριν

ωραία τα λέει η κα Κυριακίδου, αλλά πρέπει να διευκρινήσουμε κάποια πράγματα, γιατί καλό είναι σε τέτοιου είδους άρθρα να ακούγονται και οι επίσημες απόψεις. Αρχικώς, θεωρώ οτι ο τίτλος τού άρθρου είναι, τουλάχιστον ατυχής. οι ξεναγοί δεν είναι «κομμάτια παλαιάς η νέας «κοπής»‘, είναι επαγγελματίες και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. κι ας διευκρινήσουμε κατ αρχάς, οτι τα ταχύρρυθμα σεμινάρια είναι διάρκειας δύο μηνών και όχι τριών. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι παρουσιάζεται μιά αντιπαράθεση μεταξύ «παλαιών» (sic) ξεναγών, και «νέων». Μια αντιπαράθεση πού δεν υφίσταται και καλό θα είναι να μην τροφοδοτείται με τέτοιου είδους άρθρα. Αυτό πού… Διαβάστε περισσότερα »

κρίτων Πιπέρας
κρίτων Πιπέρας
4 έτη πριν

ωραία τα λέει η κα Κυριακίδου, αλλά νομίζω πρέπει να διευκρινήσουμε κάποια πράγματα, γιατί καλό είναι σε τέτοιου είδους άρθρα να ακούγονται και οι επίσημες απόψεις. Αρχικώς, θεωρώ οτι ο τίτλος τού άρθρου είναι, τουλάχιστον ατυχής. οι ξεναγοί δεν είναι “κομμάτια παλαιάς η νέας “κοπής”‘, είναι επαγγελματίες και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. κι ας διευκρινήσουμε κατ αρχάς, οτι τα ταχύρρυθμα σεμινάρια είναι διάρκειας δύο μηνών και όχι τριών. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι παρουσιάζεται μιά αντιπαράθεση μεταξύ “παλαιών” (sic) ξεναγών, και “νέων”. Μια αντιπαράθεση πού δεν υφίσταται και καλό θα είναι να μην τροφοδοτείται με τέτοιου είδους άρθρα. Αυτό… Διαβάστε περισσότερα »