Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

 

Είχε πει κάποτε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ζει από τον πολιτισμό της. Εννοούσε πως θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει και οργανώσει με τέτοιο τρόπο τα μουσεία και τους ιστορικούς της χώρους, που θα είχαν πολλά έσοδα, όπως γίνεται ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν την απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Εκεί που ότι έχει ακόμη και οσμή ιστορίας, μετατρέπεται σε ένα ιστορικό αξιοθέατο με ουρές επισκεπτών να περιμένουν στην είσοδο.
Στην Ελλάδα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία υπολειτουργούν, ή λειτουργούν σε ωράρια που δεν βολεύουν την επισκεψιμότητα. Αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης.
Σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που λειτουργούν, δεν δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να ξοδέψει κάτι παραπάνω από το εισιτήριο του, καθώς τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών και εκμαγείων δεν υπάρχουν παντού, πολλές φορές δεν είναι ανοιχτά και άλλες υπολειτουργούν. Ακόμη και σε διάσημους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όπως οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μέχρι πρότινος τα κυλικεία ήταν κλειστά για πολλά χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας. Για άλλους χώρους που θα φέρουν έσοδα όπως, χώροι εκδηλώσεων, εστιατόρια κλπ ούτε λόγος.
Ακόμη και το βασικό έσοδο, το εισιτήριο, δεν υπάρχει παντού καθώς σε αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους η είσοδος είναι ελεύθερη.
Έτσι όλοι αυτοί οι χώροι αντί να ζουν από τα έσοδα τους και το κράτος να συμπληρώνει από τα χρήματα των φορολογουμένων, ζουν από τα χρήματα των φορολογουμένων. Κοντολογίς οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν για την λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ακόμη και αν δεν περάσουν ούτε απ’ έξω, καθώς αδυνατούμε να «εκμεταλλευτούμε» αυτό τον θησαυρό που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Μια παλαιότερη έρευνα έδειξε πως ένας επισκέπτης ξοδεύει κατά μέσο όρο 26 ευρώ όταν επισκέπτεται μουσεία ή ιστορικούς χώρους στη Γαλλία και μόλις εφτά ευρώ στην Ελλάδα. Αν και πέρασαν περίπου δέκα χρόνια που έγινε αυτή η έρευνα, δεν άλλαξαν και πολλά από τότε.
Τα γράφουνε όλα αυτά καθώς πρόσφατα επισκεφτήκαμε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο στα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη και διαπιστώσαμε πως η είσοδος είναι δωρεάν (φώτο). Πως θα φυλαχτεί και θα συντηρηθεί αυτό το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο με τις διάσπαρτες αρχαιότητες μέσα στην οργιώδη φύση; Πως θα προβληθεί για να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες;

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments