Κόνιτσα – αποστολή

Αν ποτέ πάτε ή ξαναπάτε στην ακριτική και άκρως τουριστική Κόνιτσα, τα πρώτο που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας στην προικισμένη περιοχή, είναι να επισκεφτείτε την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της. Θα τη βρείτε εύκολα καθώς βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Και αυτό γιατί εκεί υπάρχει όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για να πάρετε μια πρόγευση της εμπειρίας που θα βιώσετε στην περιοχή και μάλιστα σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας.
Και εξηγούμαστε… Στα πλαίσια του έργου «Virtualand» και με την βοήθεια επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικών της πληροφορικές, η Βιβλιοθήκη έβαλε σε μια εντυπωσιακή εφαρμογή όχι μόνο τα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και τους μύθους τους θρύλους και τις παραδόσεις, που προβάλουν αθέατες πτυχές της μικροϊστορίας του τόπου.
Έτσι στην ειδική αίθουσα της Βιβλιοθήκης, θα φορέσετε τα ειδικά VR γυαλιά και ευθύς θα ζωντανέψουν μπροστά σας τα στοιχειά της Δρακόλιμνης, οι δράκοι του Σμόλικα που μάχονται μεταξύ τους πετώντας βράχους και δέντρα, αλλά και τα αξιοθέατα της περιοχής έτσι όπως φτιάχτηκαν αρχικά.
Όπως μας εξήγησε η δραστήρια και χαρισματική διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Κόνιτσας Περσεφόνη Ντούλια, «η προσπάθεια έχει διπλό στόχο. Εκπαιδευτικό και τουριστικό καθώς βοηθά ντόπιους και επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή μας. Ειδικά τους επισκέπτες τους βοηθά να σχεδιάσουν καλύτερα την επίσκεψη τους και να καταλάβουν τι είναι αυτά που θα δουν και θα βιώσουν. Κοντολογίς βοηθά στην βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας που βιώνουν οι επισκέπτες».
Η επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής έγινε προχθές Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κόνιτσας.
Η κα Ντουλια και η ομάδα της, που έχουν να επιδείξουν σπουδαίο έργο για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, υποδέχθηκαν δεκάδες καλεσμένους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Δυστυχώς έλειπαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι άνθρωποι του τουρισμού της περιοχής, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Στεφάνου Τζούφη, η οποία αναφέρθηκε στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Για την εφαρμογή που οσονούπω θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά, ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενος οπουδήποτε αρκεί να έχει τα ειδικά γυαλιά, μίλησαν κατά σειρά οι συντελεστές της, αυτοί που την σχεδίασαν και την δημιούργησαν:
– Ο Ιωάννης Φούντος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων –
– Ο Χρήστος Μπέλλος, ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
– Ο Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
– και η Αγγελική Κήτα, ΜΑ αρχαιολόγος, ερευνήτρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε επίδειξη της εφαρμογής και των δυνατοτήτων της και δοκιμή από τους παρευρισκόμενους.
Την εκδήλωση στην Κόνιτσα διοργάνωσε με εξαιρετικό τρόπο η Myrtaly Congress, μια εταιρεία διοργάνωσης συνέδριων, εταιρικών ταξιδιών, επικοινωνίας αλλά και παροχής αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών στην Ήπειρο. Εδρεύει στα Γιάννενα και όπως διαπιστώσαμε από την δουλειά της, έχει ανεβάσει τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών της πολύ ψηλά, ψηλότερα ακόμη και από αντίστοιχες εταιρείες του κέντρου.
Το «Virtualand», χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς μέσω του προγράμματος «Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”», και υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου «Eqrem Cabej» και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων. Καθώς το πρόγραμμα είναι διασυνοριακό μια αντίστοιχη εφαρμογή δημιουργήθηκε για την Νότια Αλβανία.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments