Κείμενο – φωτογραφίες: Στέλλα Λώτη

Η παρουσίαση των θρησκευτικών τοποσήμων της Ιορδανίας αλλά και η ενημέρωση για τους τουριστικούς οργανισμούς και τα μέσα που προσφέρονται, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη προσέλκυση και εξυπηρέτηση των τουριστών και των προσκυνητών, ήταν ο στόχος της εκδήλωσης με θέμα «Παρουσίαση του Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιορδανίας», που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες εκδηλώσεων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με τη συμμετοχή στελεχών του τουρισμού της Ιορδανίας.
Στην ομιλία της η Διευθύντρια του Δ.Π.Μ.Σ. «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός», Παπαδημητρίου Κυριακούλα, Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ., επισήμανε τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της εκδήλωσης και διασαφήνισε ότι εντάσσεται στη σειρά των επιμορφωτικών εκδηλώσεων του Προγράμματος, με σκοπό την υπεύθυνη ενημέρωση των μεταπτυχιακών φοιτητών του για τα ιερά προσκυνήματα της Ιορδανίας και τη στρατηγική αξιοποίησής τους από τη χώρα, καθώς για τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης που προσφέρονται σε αυτόν τον χώρο.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρος, Πατριαρχικός Επίτροπος στο Αμμάν της Ιορδανίας, δήλωσε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική αυτή την ευκαιρία της συνάντησης εκπροσώπων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Ιορδανικού Τουρισμού με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Θεολογική Σχολή, και μάλιστα με βάση τον προσκυνηματικό τουρισμό. Επιπρόσθετα, κάλεσε να ενισχύσουμε τις προσκυνηματικές επισκέψεις στην Ιορδανία, καθόσον πέραν του τουριστικού οφέλους, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του έργου του Πατριαρχείου και στο να μείνει η χώρα ζωντανή.
Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας Δρ. Emad Hejazeen, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του Κράτους της Ιορδανίας αλλά και του Πατριαρχείου είναι πολύ ισχυρό για συνεργασία με την Ελλάδα και από αυτή την άποψη θεωρεί πολύ σημαντική την ακαδημαϊκή συνεργασία και την ενίσχυση των σχέσεων μέσω του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
Ο Rustom Mkhjiann, Διευθυντής της Επιτροπής του Σημείου της Βαπτίσεως στον ποταμό Ιορδάνη, έδωσε εμπεριστατωμένες πληροφορίες για τα σημαντικότερα θρησκευτικά τοπόσημα της Ιορδανίας με βάση την επιστημονική συζήτηση που κατοχυρώνει την αυθεντικότητά τους. Αναφέρθηκε στο όρος Ερμών και στη θάλασσα της Γαλιλαίας, στη Θέσβη, τη γενέτειρα του προφήτη Ηλία, στην Πέλλα της Δεκάπολης, στο Κάστρο Μεφαά και στη Μαδηβά, στο οχυρό Μάχαιρα και στο όρος Νεβώ, στη Νεκρά θάλασσα και στην αρχαία Πέτρα. Είναι το σημείο όπου τελειώνει η Παλαιά Διαθήκη και αρχίζει η Καινή, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ο τόπος με τα μεγάλα μηνύματα για τη διαθρησκειακή αρμονία και για την οικοδόμηση ανθρώπινων γεφυρών αγάπης και ειρήνης» υπογράμμισε.
Παίρνοντας το λόγο, ο υπεύθυνος για την τουριστική προώθηση και προβολή της Ιορδανίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Δημήτρης Λαζαρίδης, παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος ενώ ο επικεφαλής του Χριστιανικού Τμήματος της Διεύθυνσης Προσκυνηματικού Τουρισμού, Amer Essam Al Twal, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την οργάνωση τουριστικών επισκέψεων.
Ακόμη χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ιωαννίδης, ο Καθηγητής και πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Θεόδωρος Γιάγκου ως εκπρόσωπος του Πρύτανη του Α.Π.Θ. Απόστολου Αποστολίδη, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδoς, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Φώτιος Κιλιπίρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. Απόστολος Κραλίδης, ο Πρόεδρος του συνεργαζόμενου Τμήματος Διοίκησης, Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παναγιώτης Κασσιανίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Νικόλαος Μαγγιώρος.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Επίτιμος Πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπώντας το Χασσεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, Δέσποινα Μαντά.
Το ΔΠΜΣ «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός», λειτουργεί με τη συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επισπεύδον) και του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments